English version of this page

Mat og bærekraft

Vi studerer matens politikk, praksis og kultur.

Sauer som ligger i gresset

Foto: Karen V. Lykke, UiO.

Om gruppen

Globaliseringen av matsystemer skaper konflikter, paradokser og etiske dilemmaer både i det globale sør og nord. Det er behov for en økt forståelse av de prosesser som påvirker hva vi spiser, hvordan vi spiser, hvem som har tilgang til hvilken mat, og hvorfor og hvordan matproduksjonen og matforbruket former både helse, miljø og politikk.

Ved å koble produksjon og konsum, miljø, helse og økonomi, undersøker vi faktorene som påvirker matens reise fra der den dyrkes på gården til middagsbordene rundt om i verden. Vi vil studere både ulike maktforhold innen matsystemet og prøve å forstå hva som kan styre matsystemet i en mer bærekraftig retning.

Forskning på mat og matsikkerhet har hatt en tendens til enten å fokusere på produksjonssystemer eller på hvordan kulturelle og sosiale forhold påvirker konsum. Det mest åpenbare hullet i forskingen på bærekraftige matsystemer er mangelen på dyp, tverrfaglig, og tverrsektoriell kunnskap om og forståelse for hele næringskjeden.

Ved å studere hele næringskjeden fra jord til bord; globalt, nasjonalt og lokalt søker vi en helhetlig forståelse av matens politikk, praksis og kultur.

Illustrasjon av grønnsaker, kjøtt, fisk og korn arrangert i en sirkel
Illustrasjon: Elin Wyller Engkvist

Vi forsker på

  • Matforbruk og praksis
  • Matkulturer
  • Bærekraftig kosthold
  • Makt i globale og lokale matsystemer
  • Lokal og global påvirkning av det industrielle korn-oljefrø-husdyr-komplekset
  • Effekten av matproduksjon på jordhelse, økosystem og landskap
  • Sosiale, kulturelle og politiske rammer for landbruket
  • Kjøttproduksjon og pandemisk smitte

Basert på forskingsområdene til medlemmene i gruppa er våre fokusområder kjøtt samt jord og landskap.

Kjøtt

Kjøttproduksjon og forbruk har store konsekvenser for klima, miljø samt menneske- og dyrehelse. Kjøttproduksjon innebærer også risiko for smittsomme sykdommer med pandemisk potensial. Samtidig yter individer, industrien og ulike politiske aktører stor motstand mot å begrense kjøttets rolle i samfunnet. Kjøtt er ikke bare mat. Kjøtt er identitet, makt og kultur.

 Vi forsker på de underliggende historiske, sosiale, kulturelle, politiske og økonomiske systemene som former dagens kjøttproduksjon, og muligheter for en bærekraftig omstilling av kjøttets posisjon i matsystemet.

Pølser på engangsgriller
Foto: Johannes Volden, UiO

Jord og landskap

Jord er utgangspunktet for all landbasert matproduksjon, det største karbonlageret og det mest biodiverse økosystemet i verden. Industriell matproduksjon basert på overdreven gjødsling, sprøyting og monokulturer gjør at jordlivet; limet som holder jorda på plass, svekkes. Jorda vaskes ut i vannet, støver bort i vinden og oksiderer til klimagasser. Landbrukets praksiser har store konsekvenser for landskapet på både mikro- og makronivå.

Det er avgjørende å bygge opp jorda for å sikre både matproduksjon og et levelig klima i fremtiden. Vi forsker derfor på hvordan matsystemets sosiale, kulturelle og politiske rammer påvirker omstillingen til et landbruk som regenererer jorda.

Bildet kan inneholde: anlegg, gress, terrestrisk plante, bunndekke, gest.
Foto: Elin Wyller Engkvist, UiO

Studieprogrammer og emner

Publikasjoner

Flere nylige publikasjoner

Publisert 15. mai 2018 11:57 - Sist endret 4. apr. 2024 11:04

Kontakt

Deltakere

Detaljert oversikt over deltakere