English version of this page

Regenerativ region

Regenerativ region er et tverrfaglig nettverk av bønder, rådgivere, landbrukslærere, akademikere og forvaltning som samskaper forskning på jordhelse og regenerativt landbruk.

Hånd som holder en rotklump full av jord.

Foto: Vibhoda Holten

Hvorfor regenerativt landbruk?

Regenerativt landbruk er et nytt konsept i Norge og innebærer å dyrke mat på en måte som bygger opp jordsmonnet ved å øke mikrobiologien og det biologiske mangfoldet både over og i jorda. 

Internasjonal forskning viser at regenerativt landbruk kan bidra til

  • økt jordhelse
  • økt karbonbinding i jorda
  • å redusere avrenning av næringsstoffer
  • en bedre økonomisk bunnlinje hos bonden

Utfordringen med regenerativt landbruk er at det er nytt, og det finnes derfor lite etablert forskning på denne agronomiske praksisen. Bønder som begynner med regenerativt landbruk er ildsjeler og pionerer, som tør å ta risiko for å utvikle ny kunnskap og landbrukspraksis for fellesskapet.

Om prosjektet

Pilotprosjektet «Regenerativ Region: Oppskalering av regenerativ dyrkingspraksis i Viken» er en katalysator for tverrfaglig forskning på regenerativt landbruk i Norge og internasjonalt.

For å kunne oppskalere regenerativt landbruk må vi forstå hvilke barrierer bønder og andre relevante aktører i jordbruket, inkludert naturbruksskoler (som utdanner fremtidens bønder) opplever når de begynner med regenerative dyrkingspraksiser. Vi har også behov for kunnskap om hva som skal til for at flere blir interessert i regenerativt landbruk.

Mål

Det overordnede målet vårt er å utvikle «Regenerativ region» til et nettverk og et tverrfaglig, tversektorielt og internasjonalt forskningsmiljø som bidrar til å oppskalere  regenerativ dyrkingspraksis.

Målet med pilotprosjektet «Regenerativ Region: Oppskalering av regenerativ dyrkingspraksis i Viken» er å kartlegge kompetansebehov og barrierer for oppskalering av regenerativt landbruk.

Gjennom prosjektet avdekker vi kunnskapshull for videre forskning, og bygger samtidig opp et nettverk av bønder, forskere, fagfolk, undervisere og forvaltning i Viken med det formål å utvikle en såkalt «Living Lab», samt søke finansiering til et forskningsprosjekt.

Finansiering

Pilotprosjektet «Regenerativ Region: Oppskalering av regenerativ dyrkingspraksis i Viken» er delfinansiert av midler fra Viken fylkeskommune sin tilskuddsordning Jordløftet

Samarbeid

Partnere i prosjektet Regenerativ region er:

Varighet

Pilotprosjektet «Regenerativ Region: Oppskalering av regenerativ dyrkingspraksis i Viken» er i første omgang finansiert fra 2023 til 2024.

Logoer til samarbeidspartnere i prosjektet

 

Emneord: Jordhelse, Regenerativt landbruk, Regenerativt jordbruk, Living Lab
Publisert 26. juni 2023 13:23 - Sist endret 22. mars 2024 13:58

Kontakt

Prosjektleder

Karen V. Lykke

Prosjektkoordinator

Elin Helena Wyller Engkvist