English version of this page

Matlære

Matlære er en blogg om mat, miljø, etikk og politikk. Her legger vi ut våre egne og andres tanker og tekster om hvordan mat lages, distribueres, selges og konsumeres.

Også prøver vi å forstå hvorfor det er så vanskelig å spise riktig i dagens samfunn.

Publisert 18. mai 2017 13:13

Den indiske kua er i dag politisert som aldri før i landets postkoloniale historie. Og det sier ikke så reint lite: kua har lenge figurert som et sentralt politisk symbol i landet.

Publisert 20. apr. 2017 13:25

Flere nordmenn sier de er villige til å spise mindre kjøtt, men kjøttforbruket øker stadig.

Publisert 5. apr. 2017 13:01

- Kan du ete innvollar?

Publisert 28. nov. 2016 11:58

Men TINEs kampanje speiler ikke dagens samfunn, og heller ikke fortiden ettersom Norge aldri har hatt melkemenn.

Publisert 13. okt. 2016 11:14

Det er ikke uten grunn at mang en stor revolusjon har startet med brød. Men er brød fortsatt viktig i dag? Er korntilgangen trygg? Og er egentlig brød sunt?

Publisert 17. juni 2016 18:30

Har du noen gang gått til butikken, lurt på om det fortsatt står en fløte igjen i kjøleskapet, puttet den i handlevognen sammen med en hel haug av andre varer som ikke var planlagte?

Publisert 20. apr. 2016 10:49

I Oslo er det obligatorisk med kildesortering, men hvor viktig er det egentlig i et klimaperspektiv?

Publisert 6. apr. 2016 14:21

Det finnes eksempler på upopulære politiske vedtak som har lykkes tross sin inngripen i vår ubestridte "frihet til å velge". Hva er annerledes med tiltak for å redusere forbruk av rødt kjøtt?

Publisert 17. mars 2016 09:46

Skal den tomme sjampoflasken i blå pose? Hvor kaster man isopor? Og hva med de visne tulipanene?

Publisert 16. mars 2016 15:29

Det er mye historie i grytene når påskematen forberedes i Antigua Guatemala.

Publisert 3. mars 2016 12:06

«Kjøtt? Nei takk!», lød hovedoppslaget på forsiden av Aftenposten den 16. februar. Er kjøttets rolle i endring, eller er vegetartrenden kun et blaff?

Publisert 16. feb. 2016 11:00

Genmodifisert mat framprovoserer kontroverser, sterke følelser og offentlige «krigstilstander» verden over. I forrige uke var genmodifisert mat på agendaen i India, der det skulle avgjøres om en hybridvariant av sennepsfrø skal tillates på markedet.

Publisert 3. feb. 2016 13:09

Hva er gode ingredienser til et sunt og næringsrikt kosthold: Grønnsaker, frukt, korn, fisk og kjøtt... eller sukker med tilsatt A-vitamin?

Publisert 21. jan. 2016 13:22

Når var sist gang du var i tvil om noe kunne spises, prøvde og fant ut at det faktisk gikk fint?

Publisert 11. des. 2015 13:04

Det er flere som mener at de tar et miljøvennlig valg når de velger økologisk mat i butikken. Men er det så sikkert at økologisk mat er det mest miljøvennlige valget i et land som Norge?

Publisert 30. nov. 2015 12:00

Er det alger som skal bidra til å gjøre laksenæringen mer bærekraftig?

Publisert 11. nov. 2015 13:30

Regjeringens kutt i bistandsmidler til landbruk og matsikkerhet er en klar ideologisk dreining.

Publisert 9. nov. 2015 13:30

Kjøtt kom nylig på dagsorden etter at WHO utgav en rapport hvor bearbeidet og rødt kjøtt ble plassert i samme risikokategori for kreft som tobakk og asbest. Hva er det med dette kjøttet som gjør ting så vanskelig?

Publisert 5. nov. 2015 10:11

Vegetarmat blir stadig mer trendy. Men hvor ny er egentlig denne trenden?

Publisert 23. okt. 2015 10:07

Siden den store melkeskandalen i 2008, der minst 300.000 barn ble syke og seks spebarn døde, har historiene om utrygg mat fortsatt å komme i Kina. Noe av det siste mediene melder, er at en kvinne i Sør-Kina kjøpte ris, men kom hjem med sammenrullet papir.

Publisert 20. okt. 2015 15:15

Et innlegg om hvordan det å spise riktig også kan bli galt.

Publisert 15. okt. 2015 11:50

Uoverensstemmelser om mat – hvem som spiser eller ikke spiser hva, hvor og sammen med hvem – har lenge vært en prominent del av hverdagslivet så vel som det politiske livet i India.

Publisert 9. okt. 2015 10:41

Hva er det som har utfordret innføringen av Kjøttfri Mandag-kampanjen i Forsvaret, og hvorfor mener soldatene at de ikke er KTS (Klar til strid) med vegetarmat?

Publisert 25. sep. 2015 13:40

Is cultural identity a luxury good or should it be a foundation for society? How does one balance the livelihoods of farmers while addressing the need to rethink what crops can be grown in California? Can modern agriculture contend with climate change?

Publisert 25. juni 2015 12:28

Skal du på ferie i sommer i Norge eller utland? Her er noen tips til hvordan du kan få gode matopplevelser!