English version of this page

Smarttelefonpandemien: mobilteknologi og data i håndteringen av COVID-19 (SMARTCOVID)

Hva er konsekvensene av den økende bruken av smarttelefonen i håndteringen av COVID-19-pandemien? For mer informasjon, se den engelskspråklige siden her.

Bildet kan inneholde: grønn, illustrasjon, font, teknologi, ikon.

Om prosjektet

I løpet av den første måneden av COVID-19-pandemien rapporterte mange internasjonale medier om oppsiktsvekkende bruk av ny teknologi. Blant sakene som dukket opp var metodene kinesiske myndigheter brukte i forsøk på å få sykdomsutbruddet under kontroll – fra droner som deler ut medisiner, og roboter som tilbyr pleie, til bruk av mobilapper som sporer og kontrollerer innbyggernes bevegelser. Historiene fra Kina og andre land fremsto for mange som usannsynlig utenfor autokratiske regimer. Men i flere år allerede har også demokratiske samfunn brukt digital teknologi, «big data» og algoritmer i pandemisk beredskapsinnsats, og digital overvåkningsteknologi brukes nå som en del av offentlige tiltak mot COVID-19.

I «Smarttelefonpandemien»-prosjektet forsker vi på den økende bruken av teknologiske innovasjoner i pandemien, med fokus på bruk av mobildata og kontaktsporingsapper. Ved å kombinere innsikt fra antropologi, internasjonale relasjoner, politisk økonomi og politisk filosofi, studerer vi globale normer for bruk av mobildata og rollen teknologiselskapene får i ulike kontekster: Norge, som kjennetegnes ved høy grad av tillit, og lavinntektslandet Sierra Leone, hvor folk har mindre tillit til staten. Videre undersøker vi hvordan erfaringene med bruk av mobildata i tidligere sykdomsutbrudd i Sierra Leone, Myanmar og Bangladesh har blitt tatt i bruk i Norge under koronapandemien. Prosjektets mål er å sikre etisk og rettferdig bruk av ny teknologi.

Varighet

Prosjektet starter i juni 2020 og vil vare ut juni 2022.

Les mer om prosjektet på den engelske nettsiden.

Publikasjoner

  • Katerini Tagmatarchi Storeng (2020). Will Digital Technologies Save Us from the Pandemic?.
  • Katerini Tagmatarchi Storeng (2020). Comments for opening plenary.
  •  (2020). Det store Smittestopp-eksperimentet.
  •  (2020). Urix: Verdens fattige og korona.
  • Katerini Tagmatarchi Storeng (2020). Pandemiteknologien setter mer enn personvernet på spill. Morgenbladet.  ISSN 0805-3847.
  • Antoine de Bengy Puyvallée (2020). Book review: Data Justice and COVID-19. Global Perspectives. Security Dialogue.  ISSN 0967-0106.
  • Jonas Engestøl Wettre (2020). Lav kvalitet, usikker nytteverdi. Dagsavisen.  ISSN 1503-2892.

Se alle arbeider i Cristin

Publisert 9. juni 2020 20:36 - Sist endret 2. des. 2020 15:34