Bærekraftig utvikling er et overordnet mål for den globale samfunnsutviklingen. For å oppnå dette er god helse avgjørende. Denne konferansen vil sette bærekraft og helse i sammenheng ved å se nærmere på følgende temaer:
- Matsikkerhet
- Helseinnovasjon
- Helse og klima
Gjennom panelsamtaler bestående av akademikere, næringslivsaktører og representanter fra det sivile samfunnet skal disse hovedpunktene diskuteres. Etter endte panelsamtaler er det det mulighet for alle deltakere å bli med i diskusjonen ved å melde seg på workshops med samme tema.
Konferansen skal være en tverrfaglig arena for faglig diskusjon og nettverksbygging, og er åpen for alle interesserte.
Meld deg på konferansen og workshopene her:
NB: Du kan kun velge å delta på en workshop ettersom de vil foregå parallelt.
Agenda:
Introduksjon og panelsamtaler |
|||
09.00 |
Dørene åpner for registering |
Servering av frokost og kaffe |
|
09.30-09.45 |
Det ønskes velkommen |
|
Programkomite Ritika Sharma, Christine Slaathaug og Ragnhild Misje |
09.45-10.30 Stallen |
Sesjon 1: Matsikkerhet |
Bærekraftige matsystemer er viktig for både lokal og global matsikkerhet. Dagens matsystemer er sårbare for klimaendringer, samtidig som matproduksjon bidrar til å belaste klimaet. Hvilke sammenhenger er det mellom mat og bærekraftig utvikling? Hvordan kan dagens matsystemer utvikles for å redusere utslipp, samtidig som matsikkerheten sikres? |
Deltakere: Arne Bardalen, Spesialrådgiver i NIBIO (Norsk Institutt for bioøkonomi) Kjersti Koffeld, Seniorrådgiver i avdeling for klima og miljø, Norad Ola Westengen, Førsteamanuensis, NMBU Jan Thomas Odegard, Generalsekretær i Utviklingsfondet Moderator: Silje Wilhelmsen, Student ved klinisk ernæring, UiO og Leder for Mathjelpen |
10.35-11.15 Stallen |
Sesjon 2: Helseteknologi og innovasjon |
Økt fokus på innovasjon er nødvendig for å kunne møte helsemessige samfunnsutfordringer. Hvordan kan teknologi og innovasjon bidra til å utvikle fremtidens helsetjenester? Hvilke muligheter og utfordringer eksisterer? Hvilke betydninger har helseteknologi og innovasjon for veien mot å oppnå FNs bærekraftsmål? |
Deltakere: Hanne Mette Dyrlie Kristensen, CEO for Oslo Life Science Cluster Joachim Henriksen, Kommunikasjonssjef i Pfizer Norge Ishita Barua, lege og Manager i Deloitte Moderator: Birk Stokke Hunskaar, medisinstudent og tidligere internshipansvarlig for SMI |
11.20-12.00 Stallen |
Sesjon 3: Klima og helse |
Forskere på feltet sier at “Klimakrisen er den største trusselen mot folkehelsen”. Hva betyr egentlig dette? Temperaturendringer og luftforurensning påvirker vår helse, samtidig som helsesektoren står for en betydelig del av klimagassutslippet. Hvilke løsninger finnes det, og hvordan kan man gjøre helsesektoren mer klimavennlig? |
Deltakere: Espen Nakstad, Assisterende direktør i Helsedirektoratet Ågot Aakra, Områdedirektør for klima og miljø i Folkehelseinstituttet Lasse Pihlstrøm, Nevrolog ved OUS og en av initativtakerne til Legenes klimaaksjon TBC, Representant fra Leger Uten Grenser Moderator: Sine Grude |
LUNCH 12.00 – 13.00 |
|||
Workshops 13-00-14.30 |
|||
13.00-14.30 Stuene |
Workshop 1: Matsystemer og matsikkerhet Diskusjon og caseløsning |
Matsikkerheten trues fra flere hold, og med et klima i endring vil vi trenge engasjement og kreativitet i utformingen av nye løsninger. Deltakerne i denne workshopen vil diskutere hvordan man kan oppnå matsikkerhet gjennom å endre dagens matsystemer til å bli mer robuste og mindre klimabelastende. |
Moderator: Lene Frost Andersen, Instituttleder for Institutt for medisinske basalfag og Siri Hundstad Quamme, Student ved Klinisk Ernæring, UiO |
13.00-14.30 Stuene |
Workshop 2: Helseinnovasjon og teknologi Diskusjon og caseløsning |
Lær og utforsk hvordan man kan benytte seg av holografiteknologi til pre-operativ planlegging på klinikken. Med denne teknologien kan klinikerne tilnærme seg pasientens anatomi med et interaktivt og spatialt syn, og gjennomføre bedre, raskere og tryggere operasjoner |
Moderator: Ingrid Romstad og Janeni Jeevanathan, Medisinstudenter fra SMI- Studenter for Medisinsk Innovasjon ved UiO, og Ole Jakob Elle og Egidijus Pelanis fra Intervensjonssenteret på OUS |
13.00-14.30 Stuene |
Workshop 3: Klimautfordringer og helse Diskusjon og caseløsning |
Deltakerne i denne workshopen vil diskutere hvilke implikasjoner klimatilpasningen kan ha for helse. |
Moderator: Edith Meek Allern, jusstudent og aktiv ved Grønt Helsevesen og Sofie Haugen, medisinstudent og aktiv ved Grønt Helsevesen |
14.30-14.45 Stallen
|
Kaffepause
Avsluttende bemerkninger fra programkomitéen |
||
14.45- 15.15 Stallen |
Det vil bli servert både frokost og lunsj til alle påmeldte.
Organisert av:
Studenter ved Senter for bærekraft i helseutdanning (SHE) i samarbeid med Oslo SDG Initiative ved Senter for utvikling og miljø, Universitetet i Oslo