Småskalalandbruk

Hvordan kan småskalalandbruk bidra til bærekraftig omstilling?

Bunke med rotgrønnsaker

Foto: pxhere.com

Bakgrunn

Mye av omstillingsarbeidet har byfokus gjennom satsing på transport og fortetting. Distriktskommuner har imidlertid ofte en betydelig andel landbruk i sin næringsportefølje, og mange av dem er småskalaaktører. Kan småskalaaktivitet relatert til landbruk i disse kommunene ha en betydning for arbeidet med bærekraftig lokalsamfunnsomstilling?

Om prosjektet

Hovedmålet med prosjektet er å belyse hvordan småskalaliv leves der deler av livsgrunnlaget hentes fra lokale skogs- og jordressurser. Vi ser også på om, og på hvilken måte, småskalalandbruk bidrar til bærekraftig lokalsamfunnsomstilling.

Mange småskalaaktører opererer, som vi har fått illustrert i et forprosjekt, med alternative salgskanaler og med alternative driftsformer som kan utfordre forståelsesrammer for dagens landbruks- og klima- og miljøtilnærming. Prosjektet er viktig for å utfordre og skape en debatt om disse.

Småskalaaktørenes historier skal også bidra til å belyse hvordan de lever sine liv med tanke på klima- og miljøavtrykk og hvordan dette er koblet til det gode liv. I forprosjektet har vi sett at mange lever med lite ressursbruk. Dette kan bidra med inspirasjon og lærdom også til andre kontekster enn småskalalandbruk, for eksempel i forbrukssammenheng og med tanke på nedvekst/motvekst-diskusjonen.

Prosjektet baserer seg på kvalitative intervjuer med småskalaktører og informanter i deres verdikjeder. Dokumentstudier og grundige litteraturstudier om småskalalandbrukets betydning for lokal klima- og miljøomstilling vil være sentralt. 

Rapport

Rapport fra forprosjektet:

Samarbeid

Prosjektet ledes av KS ved Kjetil Bjørklund. Det er et samarbeid mellom KS, Spire, Trefokus, Viken Fylkeskommune, CICERO og Senter for utvikling og miljø ved Universitetet i Oslo.

Varighet

2023 – høst 2024

Publisert 3. nov. 2022 11:15 - Sist endret 18. des. 2023 11:16

Kontakt

Deltakere

Detaljert oversikt over deltakere