Kortreist er velreist?
Kan satsing på lokalmat bidra til klima- og miljøomstilling, og hva er kommunenes rolle?

Utekiosk i Grimstad med tillitsbasert betaling. Foto: SUM
Bakgrunn
Klima- og koronakrisen har gjort at vi i større grad har fått øynene opp for betydningen av kortreist som en omstillingsstrategi. Gode og attraktive lokalsamfunn kan bidra til at flere av oss ønsker å gjøre kortreiste valg. Det vil redusere våre klima- og miljøavtrykk.
Om prosjektet
I dette prosjektet undersøker vi om, og på hvilken måte, lokalmat kan bidra til lokal klima- og miljøomstilling. Vi er også opptatt av å forstå hvem som tar del i denne omstillingen, og om og hvordan kommuner kan fremme, iverksette og følge opp kortreist-strategier for mat og tilknyttede opplevelser.
Med prosjektet søker vi å:
- undersøke bakgrunnen for satsing på lokalmat i utvalgte kommuner og vurdere hvordan dette er koblet til lokal klima- og miljøomstilling.
- undersøke om og på hvilken måte lokalmatsatsinger er sosialt inkluderende.
- få bedre kunnskap om de økonomiske, sosiale og institusjonelle hindringene for planlegging og implementering av lokalmat som en omstillingsstrategi.
- få bedre forståelse for kommunenes rolle i å fremme, iverksette og følge opp lokalmatsatsinger som en del av en klima- og miljøomstillingsstrategi.
Samarbeid
Prosjektet er en del av forkningssenteret Include og er et samarbeid mellom forskere ved CICERO, UiT Norges arktiske universitet, insam og Senter for utvikling og miljø ved Universitetet i Oslo.
Andre samarbeispartnere i prosjektetet er KS Kommunesektorens organisasjon,Tromsø kommune, Hurdal kommune, Oslo kommune, SPIRE og A-lab.
Varighet
September 2020 – desember 2023