Flå i Hallingdal: Bjørnepark, rovviltsenter og hyttekommune

Hvordan endres landskap og samfunn i møte med turisme? Hva kan Flå i Hallingdal fortelle oss om denne utviklingen? Nå kan du bli med på et nytt forskningsprosjekt som tar opp disse spørsmålene.

Bygde-Norge endres i likhet med andre små steder i verden ved inntog av turisme. I dette blogginnlegget reflekterer jeg over noen endringer som har skjedd i Flå i Hallingdal i løpet av de siste 20 år. Jeg er interessert i å forske på hvordan turisme påvirker samfunnet og natur på Flå, og kanskje finner jeg noen studenter som vil være med på dette prosjektet?

Vi satt på en liten grasflekk foran Flå spareforening og spiste is en varm sommerdag 2000, da noen av de jeg satt sammen med fleipte med at det var dette fløværinger gjorde på fritiden: henge rundt butikken.

Flå spareforening lå på andre siden av togstasjonen og hadde åpent fra 9 til 16 mandag til torsdag, langåpent torsdag og fredag og åpent fra 10 til 15 på lørdager. På den tiden var Flå en kommune der mange levde av primærnæringer: sauedrift og skogsdrift. De som tok utdannelse flyttet ut og få flyttet tilbake. Nå er det lenge siden sist jeg så noen henge på den lille grasflekken som ønsket meg velkommen til Flå i 1999.

Fremtidens hyttekommune

Flå spareforening ble etter hvert nok en butikk eid av en dagligvarekjede som senere flyttet med nytt navn og ny eier til et beskjedent handelssenter ved Riksvei 7. I dag kjøper de fleste fløværinger mat i en stor Kiwi-butikk som ligger i «Bjørneparken kjøpesenter» og som er åpen alle dager, inklusivt søndager, til kl 23. En McDonald’s-restaurant, et Thon-hotell og en bensinstasjon er også del av bygningskomplekset som står i sentrum av Flå nå.

Sentrum har flyttet seg til et område nær en rundkjøring i Rv7, der man enten kan kjøre inn til Bjørneparken, til kjøpesenteret eller videre inn i dalen. En svær bjørneskulptur ønsker besøkende til senteret velkommen og lengre ned på veien finnes det to trollskulpturer.

Flå skole, nå under oppussing, ligger på andre siden av veien. Kommunale kontorer har flyttet til et nytt, svært bygg og et leilighetskompleks som ble bygget på en tomt som fløværinger kalte for «Flå indrefilet» er nærmeste nabo til kirken. Alt dette nye ble bygget av Thon-konsernet.

"Hallingdal. October 2016"  by Fngry is licensed under CC BY-NC 2.0

Inngangen til kjøpesenteret er pyntet med en kosebamse og en utstoppet elg, mens flere troll, kosebamser, en utstoppet bjørn og en utstoppet elg finnes inne i senteret. Når man kommer inn i kjøpesenteret, ligger hotellets restaurant til høyre, og en Vinmonopol-butikk langs korridoren. Thon-stiftelsen administrerer Bjørneparken, en stor turistattraksjon i regionen.

I 2014 åpnet Bjørneparken et rovdyrsenter, et opplevelsessenter finansiert av Miljødirektoratet, drevet av en stiftelse, som har som formål å spre vitenskapelig informasjon om «de fire store» norske rovdyrene. Flå fikk også et apotek, klesbutikker, sportsbutikker og en suvenirbutikk. Og nylig åpnet en Maxbo-butikk bak kjøpesenteret. Flå forbereder seg på fremtiden.

Hyttefolk i tesla

På nettsiden sin reklamerer kjøpesenteret med at det ligger et sted hvor det er «akkurat passe å stoppe» [på vei til fjell og hytte]. Og det er mange som stopper der, fra kinesiske turister som blir fraktet i busser, til «hyttefolk» som kjører sine Teslaer på vei til de store hyttekommunene lengre opp i dalen.

Men dette er i ferd med å endre seg: Flå har også store hytteplaner. Turufjell, et område som dekker ca. 14 000 mål, åpner snart for utvikling av minst 2000 hytter. Ifølge egen reklame fra prosjektet, er planen om 2000 hytter med et sentrumsområde der det skal bygges butikker, leiligheter, hotell og alpinanlegg, «den største [hyttefeltplan] som er vedtatt i Norge noensinne».

På mange måter representerer Flå den utviklingen som er vanlig i andre rurale steder i Norge og i Europa: Befolkningen går ned og flere jobber i servicenæringen enn i landbruket.

Jeg har slekt på Flå. Mannen min vokste opp på en sauegård på andre siden av elva. Han, sammen med sønnen, svigerfar og en nevø er ivrige elgjegere hver høst. Familien min eier et hus på en husmannsplass på Flå og dermed har jeg vært tilskuer til denne utviklingen.

Vli du være med å forske på dette?

Nå planlegger jeg et forskningsprosjekt: Jeg er interessert i å finne ut mer om hvordan denne utviklingen, fra en landbrukskommune til «et sted å stoppe» og deretter til hyttekommune, endrer livene til de som bor på Flå. Hva jobber de med nå? Har spisevaner endret seg med lengre åpningstider på matbutikkene? Har flere av de unge planer om å bosette seg på Flå nå? Hvordan påvirkes livet på Flå av møtet med hyttefolk? Hvem andre kommer til Flå som en konsekvens av byggeprosjektet og hvordan påvirker de livet til de fastboende på Flå? Hvordan påvirker turismen naturen?

Jeg ser etter studenter som vil være med i dette prosjektet!  Vil du bidra? Ta kontakt med Mariel Aguilar-Støen på SUM.

Av Mariel Aguilar-Støen
Publisert 29. okt. 2019 10:13 - Sist endret 29. okt. 2019 10:13
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

Farm land

About Terra Nullius

This blog disseminates activities and research rendering visible ideas, conflicts, frictions and movements taking place in so-called “rural areas” of the world. The blog is produced by the research group Rural transformations in the new century. Read more about our blog here.