English version of this page

Norlablogg - Side 5

Publisert 29. apr. 2013 11:55
Publisert 12. mars 2013 08:24
Publisert 17. feb. 2013 21:10

Denne uka kom det en nyhet som gikk nærmest upåaktet hen i norske media: OECD avgjorde at penger som er bevilget til det brasilianske Amazonasfondet, som står på konto i Norge og ikke er utbetalt, ikke kan regnes med i Norges bistandsregnskap. Dermed røk Brasil med et pennestrøk ned fra å ha ligget på en førsteplass blant mottakere av norsk bistand til en åttende plass*, og Norge kan ikke lenger smykke seg med å gi over 1 prosent av brutto nasjonalinntekt som bistand (Development Today, 1/2013, s.3). At pengene regjeringen har satt av til ordninger som Amazonasfondet ikke bidrar til 1-prosentsmålet kan få betydning for politikernes videre vilje til å bevilge penger til dem. Etter min mening er både Amazonasfondet og flere andre av de norske initiativene i Latin-Amerika i grenseland for hva som kan regnes som bistand, men man burde ikke kutte dem ut for det.  Snarere burde man gjøre som Senter for Internasjonalisering av Utdanning (SIU) har gjort: tydeliggjøre at samarbeide med Brasil dreier seg om partnerskap mot felles mål. Denne uka er det også frist for å søke på penger til samarbeid med brasilianske akademiske institusjoner, der SIU og Brasilianske CAPES spytter inn like mye i potten.

Publisert 21. jan. 2013 07:13
Publisert 3. juni 2012 21:43
Publisert 7. mai 2012 08:53

De siste to månedene har det tilsynelatende skjedd et lite mirakel i El Salvador. Antall drap er redusert med 75 prosent. Den 14. April hadde El Salvador sin første drapsfrie dag på – ingen vet hvor lenge. Og det var ikke fordi alle drapsmenn plutselig hadde bestemt seg for å ta en fridag, men som et resultat av en ny strategi for å få ned volden. Siden vold og kriminalitet sansynligvis er den største begrensningen på folks frihet for de fleste mennesker i Latin-Amerika burde vi her har soleklare kandidater til neste års Oslo Freedom Forum.

Publisert 23. apr. 2012 14:49
Publisert 26. mars 2012 11:39

Vi vet ikke hvilken retning politikken tar nå som Heiki Holmås overtar utviklingspolitikken og Bård Vegard Solhjell miljø. Det er blitt litt mindre enkelt å være en venn av sentrum-venstre regimene i Latin-Amerika enn det var for 6-7 år siden, for samtidig som de har fått til mye er det begått mange feil og man har ikke klart å kaste gamle nisser som klientilismen og populismen av lasset. Likevel er det i alle fall fire grunner til at tospannet Holmås og Solhjell ikke bør snu seg vekk fra Latin-Amerika.

Publisert 23. jan. 2012 12:38
Publisert 16. jan. 2012 11:15

I dag er det 20 år siden fredsavtalen som endte den 12 år lange, ekstremt brutale borgerkrigen i El Salvador ble undertegnet, og en uke siden Erik Solheim kom hjem fra sin to-dagers nyttårsvisitt der. Han vil invitere fredsmeklere derfra slik at andre kan lære av dem. Men det er mye mer enn fredsmekling man kan lære av de siste 20 års utvikling i El Salvador.