English version of this page

Norlablogg - Side 4

Publisert 7. aug. 2015 11:32

På torsdag hadde NorLARNet den første debatten om Cubas fremtid etter kunngjøringen om en «tilnærmingsprosess» den 17. desember. Det skjedde mens USA og Cuba holdt sine første offisielle samtaler for å konkretisere planene på Cuba. Mens USA og Cuba ikke ble enige om når og hvordan gjensidige diplomatiske forbindelser skal opprettes, og man nå ser at man har en lang prosess foran seg, var det ganske stor enighet på vårt møte om at det ikke er noen vei tilbake nå: også handelsembargoen vil falle. Men jeg som ordstyrer klarte ikke å få ut av vårt ekspertpanel akkurat når den vil falle eller hva det vil ha å si for Cuba.

Publisert 7. aug. 2015 11:32
Publisert 7. aug. 2015 11:31
Publisert 7. aug. 2015 11:31
Publisert 7. aug. 2015 11:31
Publisert 7. aug. 2015 11:31
Publisert 7. aug. 2015 11:31

I går besluttet Ecuadors president Rafael Correa å avslutte prosjektet Yasuni-ITT ved å oppløse fondet som var etablert for å støtte det, og tillate oljeutvinning i områdene. Årsaken er blant annet at verden ikke har fulgt opp oppfordringen fra Ecuador om å støtte bevaringen av denne sårbare og artsrike regnskogen mot at landet selv lot de rike oljeressursene være. Slutten på Yasuni-ITT er et stort tilbakeslag for miljøet og for en alternativ visjon om utvikling for Latin-Amerika.  

Publisert 7. aug. 2015 11:31
Publisert 26. juni 2015 06:12

Durante las últimas semanas los “Latinoamericanistas” en Noruega han estado ocupados participando en conferencias y formando redes. Primero, durante la conferencia de Latin American Studies Association (LASA) en Puerto Rico; luego en la conferencia de la Red Nórdica de América Latina (NOLAN) en Helsinki; pero también en un seminario sobre Cuba; en reuniones con algunos participantes del Oslo Forum (que no debe confundirse con Oslo Freedom Forum!); y, por último, aprovechando la visita del Consejo Latinoamericano de Ciencias Sociales (CLACSO). Después de todas estas experiencias, en lo personal, me quedé con dos impresiones que, juntas, resultan paradójicas.

Publisert 21. juni 2015 21:53

De siste ukene har vært fylt av hektisk konferanse- og nettverksvirksomhet for latinamerikanistene. Først Latin American Studies Association (LASA) konferanse i Puerto Rico, så Nordisk Latin Amerika Nettverk-konferanse (NOLAN) i Helsinki, og for vår del, Cuba-seminar og møte med noen av deltakerne på Oslo Forum (ikke å forveksle med Oslo Freedom Forum!) og besøk fra CLACSO. Til sammen sitter jeg igjen med to inntrykk som byr på et stort paradoks.

Publisert 4. jan. 2015 07:07

I år som i fjor: her kommer en oppsummering av året som gikk når det gjelder forholdet mellom Latin-Amerika og Norge, og en oversikt over hvordan de viktigste begivenhetene vil påvirke forholdet mellom Latin-Amerika og Norge. Igjen: ikke i prioritert rekkefølge.

Publisert 21. okt. 2014 08:57

Jeg skulle ønske jeg kunne innledet denne bloggen slik: De siste ukene har massakren i Iguala i Mexico sendt sjokkbølger over hele verden. Det er dessverre ikke sant. Mens drapet på en student og derpå følgende gatedemonstrasjoner i Ferguson i USA i august fikk bred dekning i norske medier, er det, med enkelte unntak, blitt forbigått i stillhet at seks personer ble drept under studentdemonstrasjoner i byen Iguala i delstaten Guerrero i Mexico den 26. September, og at deretter 43 studenter forsvant etter å ha blitt bortført av politiet. I etterkant er det funnet en rekke massegraver i området, og vitneutsagn har vært samstemt i at det var politi som bortførte studenter fra bussene de satt i, og deretter overleverte dem til den kriminelle organisasjonen Guerreros Unidos. Selv om DNA til de bortførte studentenes familier ikke matcher DNA til de forkullede likene i massegravene som er testet så langt, så oppdages stadig nye graver og basert på vitneutsagn hevdes det at flere studentene ble brent levende.

Publisert 21. okt. 2014 08:47

Desearía poder empezar este blog de ​​la siguiente manera: Durante las últimas semanas, la masacre en Iguala, en México, ha enviado ondas de choque por todo el mundo. Lamentablemente no es así.

Publisert 12. okt. 2014 07:14

Una primera lectura del  presupuesto nacional, ofrece pocos motivos de optimismo para aquellos de nosotros que deseamos que  Noruega  tenga un rol importante en América Latina. La  asignación regional se reducirá en 40 millones de kroner[1], de 184 a 144 millones, después de haber sido reducida en 41 millones el año pasado. Esto significa que el presupuesto actual es un 36 por ciento más bajo de  lo que el gobierno de coalición rojo-verde (Gobierno de Stoltenberg) dejó antes de su retiro en el año 2013. Al mismo tiempo,  hay  9 países latinoamericanos entre los 32 países, donde Noruega dejará de asistir económicamente. De esta manera, puede parecer que Noruega va saliendo de Latinoamérica. Pero esto  no es totalmente cierto,  Noruega seguirá estando presente a través del compromiso ambiental y las inversiones; será la asistencia económica en temas de derechos humanos y democráticos donde aparentemente tenderá a reducir. Esto preoccupa en una región que se caracteriza cada vez más por conflictos de recursos naturales y viejas y nuevas formas de violación contra los derechos humanos.

Publisert 21. sep. 2014 22:47

I november 2013 ble en ny narkotikalovgivning vedtatt i Uruguay. Den legaliserer og regulerer produksjon, salg og bruk av cannabis.  Implementeringen av loven er forsinket av tekniske årsaker og regulert salg er ennå ikke kommet i gang. Derfor er det mye vi ikke vet om konsekvensene av loven: om den vil føre til en mer human behandling av narkotikabrukere, mindre vold og organisert kriminalitet, og om den kan få ringvirkninger i regionen. Denne uka får vi besøk av Guillermo Garat, ekspert på uruguayansk narkotikapolitikk, som vil møte norske eksperter og kaste lys over mulige konsekvenser basert på det man faktisk vet.

Publisert 25. aug. 2014 20:45

I går hadde vi besøk av menneskerettighetsombud Jorge De León Duque fra Guatemala. Han var i Norge på et ganske ordinært oppdrag: å sikre videre støtte til menneskerettighetsombudet, en institusjon som ble etablert i Guatemala i 1985 for å kjempe for menneskerettigheter i et av landene i Latin-Amerika der de har vanskeligst kår. Men han snakket om noe ganske ekstraordinært: at en humanitær krise der ofrene er fattige, voldsutsatte barn i Latin-Amerika har skapt overskrifter i verdenspressen. Det er takket være at den har fått store politiske konsekvenser i USA.

Publisert 6. juni 2014 15:16

Det er ikke så ofte jeg hisser meg opp over norske mediers manglende eller dårlige mediedekning av Latin-Amerika lenger. Jeg har skrudd forventningsnivået betydelig ned, og blir derfor heller positivt overrasket når noen journalister som faktisk har interesse for Latin-Amerika en sjelden gang får tillatelse fra sine desksjefer og redaktører til å boltre seg litt. Men når det gjelder denne månedens presidentvalg i Colombia så synes jeg at man med noen ganske få men hederlige unntak (som her og her) har tabbet seg skikkelig ut. Dette er et presidentvalg som kan få sette en stopper for den politiske prosessen i Latin-Amerika som Norge har investert mest prestisje og utenrikspolitisk kapasitet i de siste 10 årene (kanskje med unntak av klimapolitikk og Amazonasfondet), nemlig fredsforhandlingene i Colombia. Likevel blir valget nesten ignorert i norske medier. NorLARnet prøver å gjøre noe med det ved å bringe sammen noen betydelig kapasiteter på temaet førstkommende onsdag, klokken 14-15.30 på Litteraturhuset.i Oslo.

Publisert 13. mai 2014 08:28

To begivenheter siste uka har fått meg til å konkludere at flere land i Latin-Amerika står ved et veiskille: gårsdagens NorLARnet møte om Brasil og forige ukes CEPAL-møte. Det siste tiåret har bragt mange fremskritt, inkludert betydelig fattigdomsreduksjon og en liten, men historisk ulikhetsreduksjon. Men mye tyder på at man ikke oppnår videre fremskritt ved å bruke samme oppskriften: sosialpolitikk (inkludert kontaktoverføringsprogrammer), kombinert med et noe sterkere statlig engasjement i økonomien. For å komme videre kreves endringer både i økonomisk og politiske strukturer samt styrking av institusjoner. Det er ingen enkel sak. 

Publisert 13. apr. 2014 09:25

Mens flere av de såkalte venstreregimene i Sør-Amerika sliter, feier det tilsynelatende en ny venstrevind over Mellom-Amerika. I løpet av en måned har venstrepartiet Frente Farabundo Marti para la Liberacion Nacional (FMLN) vunnet direkte regjeringsmakt i El Salvador og Partido Accion Ciudadana (PAC) har vunnet sitt første presidentvalg i Costa Rica. Men etter å ha tilbragt siste uka sammen med ulike eksperter fra regionen ser virkeligheten langt mer kompleks ut. Viktigere enn ideologiske merkelapper er hvordan regjeringene i regionen forholder seg til tre aktører: legal kapital (næringslivet), illegal kapital (organisert kriminalitet) og USA. Og her er det så store forskjeller at det er fristende å parafrasere Ludvig i Flåklypa: Nå blåser det venstrevind fra alle kanter.

Publisert 24. feb. 2014 08:02

Denne uka har vår utenriksminister Børge Brende vært på Latin-Amerika tur og besøkt Colombia og Brasil. Skal man dømme etter uttalelser i løpet av reisen blir det ikke dramatiske endringer i Latin-Amerika politikken til denne regjeringen i forhold til Stoltenberg-regjeringen. Men samtidig som Brende forsikret om videre sterkt engasjement i fredsprosessen i Colombia eksploderte det i nabolandet Venezuela. Om krisa i Venezuela trekker ut bør det bekymre utenriksministeren og alle andre som håper på en avtale i Colombia.

Publisert 31. des. 2013 12:25

Året 2013 var et begivenhetsrikt år for Latin-Amerika og for forholdet mellom Norge og Latin-Amerika. Mye av det som skjedde i 2013 vil også få betydning for det kommende året og hvordan forholdet mellom Norge og Latin-Amerika vil utvikle seg. Her er min liste over de ti viktigste begivenhetene i ikke-prioritert rekkefølge.

Publisert 12. aug. 2013 10:56

Den 11. September er det 40 år siden General Augusto Pinochet avsatte Salvador Allende ved et brutalt statskupp i Chile. Det var en begivenhet som ikke bare markerte begynnelsen på 17 års diktatur i Chile, men også på et langvarig Latin-Amerika engasjement for mange i Norge, og et nært forhold mellom Chile og deler av det norske politiske miljøet. Sammen med Latin-Amerikastudier på Humanistisk fakultet ved Universitetet i Oslo kommer NorLARnet til å markere dagen med et heldagsseminar om implikasjonene av kuppet internasjonalt og for dagens demokrati i Chile. Og konteksten for 40-årsmarkeringen kunne ikke vært mer symboltung: mens akademikerne diskuterer implikasjonene av de historiske hendelsene, kjemper to kvinner,som selv i stor grad er preget av det som skjedde i og rundt kuppet, om presidentmakten, samtidig som en bred folkebevegelse kjemper for endelig å fjerne General Pinochets dype spor i chilensk samfunnsliv og demokrati.

Publisert 10. juni 2013 12:27

Denne uka hadde vi besøk av lederen (executive secretary formelt sett) for FNs økonomiske kommisjon for Latin-Amerika (CEPAL), Alicia Bárcena. I tillegg til å være hovedperson i det tredje Latin American tendencies-seminaret (video og power points fra seminaret finner du her), underskrev hun en avtale med Norge om såkalt teknisk samarbeid. Det betyr samarbeid om forskning og utredning; i dette tilfellet om hva som fører til ulikhet og hvordan den kan bekjempes ved hjelp av sosialpolitikk, fiskal- og arbeidsmarkedspolitikk og bedre forvaltning av naturressurser. Bárcena uttrykte stor begeistring for den «norske modellen» for utjevning av forskjeller og bruk av naturressurser til det felles beste, og ikke minst nysgjerrighet på hvordan man har kommet frem til den «sosiale pakten» som ligger under. Å bruke den «norske modellen» som eksportartikkel får håret til å reise seg på hodet til antropologene blant oss, og selv de fleste økonomer har langt mer enn én kritisk innvending.  Jeg for min del tror at brukt med forsiktighet og en god dose pragmatisme kan det være en god idé å vise at summen av sosialpolitikk og statlig engasjement ikke nødvendigvis er kommunisme eller autoritære styresett, som ofte er konklusjonen som trekkes i Latin-Amerika. Samtidig er det sider ved «den norske modellen» som vil være lite nyttige i en latinamerikansk kontekst, det gjelder ikke minst naturressursavhengigheten.  

Publisert 11. mai 2013 08:10

Det har vært en historisk natt for Guatemala, for Latin-Amerika og for urfolk- og menneskerettighetsforkjempere i hele verden. Dommen mot Efrain Rios Montt for folkemord og forbrytelser mot menneskeheten, straffet med henholdsvis 50 og 30 års fengsel, som falt i natt, er den første i sitt slag. Aldri før er en statsleder blitt dømt for folkemord i en rettsal i sitt eget land. Selv om det er mange som har fulgt rettsaken og forberedelsene til den langt mer detaljert enn jeg har, er det umulig å ikke skrive om det etter den gripende times-lange opplesningen av dommen, som begynte rundt midnatt, norsk tid.

Publisert 6. mai 2013 21:44

I forrige uke var Obama på besøk i Mellom-Amerika og Mexico og tilbragte to dager i lille Costa Rica. Det var en vennskapelig tur med økonomisk og sosialt samarbeid og eksotisk sjømat og trøfler på menyen. Men det ble også tydelig at Latin-Amerika ikke finnes i USAs utenrikspolitikk. Regionen er delt i fire: Mexico og Mellom-Amerika-spørsmål er innenrikspolitikk, Brasil er stormaktspolitikk, Stillehavsalliansen er handelspolitikk, og resten er trøbbel.