Hvordan redusere matsvinn med en app?

Har du noen gang gått til butikken, lurt på om det fortsatt står en fløte igjen i kjøleskapet, puttet den i handlevognen sammen med en hel haug av andre varer som ikke var planlagte?

Picture: Colourbox

Organisk avfall er et stort miljøproblem på verdensbasis. Mens en hel verden sulter, er det estimert at en tredel av verdens matproduksjon blir kastet. I Norge kaster hver enkelt av oss årlig 46 kg med unødvendig organisk avfall, noe som utgjør hele 350 000 tonn med matavfall. Dette må vi gjøre noe med.

Gjennom et fag kalt «Development of Mobile Information Systems and Services» på Universitetet i Oslo har mine venninner, Ronja Knudtsen, Helene Isaksen og Ida Lothe, og jeg utviklet en idé som skal være med på å hjelpe hver enkelt av oss å redusere matsvinn, alt ved hjelp av noen få tastetrykk. Idéen er basert på våre egne opplevelser med å, blant annet, kjøpe dobbelt opp av enkelte matvarer.

Vår idé er å gi deg en oversikt over alle matvarer du på enhver tid måtte ha hjemme. Basert på matvarene du har, skal appen kunne generere gode og varierte oppskrifter. Ved hjelp av appen oppfordrer vi brukerne til å bruke det de allerede har tilgjengelig fremfor å stadig kjøpe nytt.

På denne måten vil man enkelt kunne ta frem mobilen, enten på vei hjem fra jobb eller skole, sjekke hva man har av matvarer, generere oppskrifter, og eventuelt sjekke hva slags matprodukter man mangler for å lage den matretten man mest har lyst på.

Ved å eksempelvis scanne kvitteringen skal alle matprodukter man har handlet dukke direkte opp i appen. Slik vil det være enkelt for brukeren av appen å få oversikten over hva man til enhver tid måtte ha på kjøkkenet sitt.

Gjennom undersøkelser vi selv har utført har vi funnet ut at den typen matvare som blir kastet mest, er den som har gått ut på dato. Derfor ønsker vi at vår app skal, blant annet, gi deg en påminnelse om hvilke matvarer som holder på å gå ut på dato gjennom en push notifikasjon. Men vi vil også gjøre brukeren oppmerksom på at produktet ikke nødvendigvis er utgått selv om datoen på produktet skulle tilsi det.

Gjennom et enkelt sveip slettes matvaren fra appen når brukerne har brukt opp den gitte matvaren. Andre familiemedlemmer skal også kunne ha muligheten til å både registrere og slette matproduktene. Appen skal også hjelpe deg å planlegge fremtidige innkjøp ved å foreslå handlelister.

I tillegg til dette har vi planlagt en rekke andre morsomme funksjonaliteter.

Picture from colourbox
Photo: Mountain Brothers, Colourbox

Ved hjelp av vår app håper vi på å redusere det enorme matsvinnet vi har her i Norge, og vi ønsker å gjøre en endring i folks liv. Derfor er et av våre hovedfokus å designe appen så enkel, og intuitiv at det krever særdeles lite av brukeren å gjennomføre oppgaver.

Ettersom målet er å redusere matsvinn ved at vi ikke kjøper dobbelt opp av produkter, kan dette ha positiv effekt både for miljøet og lommeboken.

Forestill deg nå at du står i butikken og vurderer om du har en fløte bakerst i kjøleskapet. Ved enkle tastetrykk kan du få oversikt over alt du måtte ha i kjøleskapet. Du finner ut at du faktisk har fløte, og dropper dermed å legge den i handlekurven. Samtidig lurer du på hva du skal spise til middag, ber appen om å generere oppskrift, og finner ut at du kun mangler en boks hakkede tomater for å lage lasagnen. På denne måten har du nå, antageligvis, spart både penger og miljø.

Av Mari Iversen
Publisert 17. juni 2016 18:30 - Sist endret 20. juni 2016 13:15
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

illustrasjon

Matlære

En blogg om mat, miljø, etikk og politikk. Her legger vi ut våre egne og andres tanker og tekster om hvordan mat lages, distribueres, selges og konsumeres.

Også prøver vi å forstå hvorfor det er så vanskelig å spise riktig i dagens samfunn.