Kjøtt til fest og vegetar på hverdager

Flere nordmenn sier de er villige til å spise mindre kjøtt, men kjøttforbruket øker stadig.

Kan lammekjøtt inngå i et bærekraftig kosthold? Foto: Pexels

Lammestek, grillpølser og smågodt har stått på menyen hos mange familier i påskeuka. Samtidig har vi kunnet lese i flere medier at kjøttforbruket vårt skaper problemer for miljøet, og for helsa vår.

På forsiden av Dagsavisen i påskeuka stod det at en av fem nordmenn sier de er villige til å spise mindre kjøtt for å kutte klimagassene, men at vi likevel produserer og spiser mer kjøtt enn noen gang i Norge. Samtidig er samtlige aviser fulle av oppskrifter og reklame; slik får du saftigere grillpølser, og slik lager du det deiligste påskelammet.

Nationen kunne melde at selv Berlusconi har tatt affære og terget på seg den italienske kjøttlobbyen da han stilte opp på en TV-kampanje for en vegetarisk påske, hvor han angivelig reddet fem lam fra slaktebenken. Berlusconi ville imidlertid ikke bekrefte hvorvidt han selv er blitt vegetarianer. 

Bedre med mindre kjøtt

Prestisjetunge The Economist skrev rundt påsketider i fjor at et moderat kjøttinntak kan redusere klimagassutslipp med 7% innen 2050, i forhold til en forventet økning på 51% i et business-as-usual perspektiv. Til sammenligning kan et vegetarisk og et vegansk kosthold kutte disse utslippene med nesten to-tredjedeler. I følge denne artikkelen kan et moderat kjøttinntak redde hele 5 millioner mennesker fra å dø av kostholdsrelaterte sykdommer over de tre neste tiårene. Også her var beskjeden klar; jo mindre kjøtt, jo bedre. 

Vegetarpølser på bålet

Hva kan så bli fremtidens påskesnadder? Da jeg som tenåring fikk Paul and Linda McCartneys kokebok i julegave av mormor (svoren Beatles-fan!) fikk jeg for første gang øynene opp for vegetarisme. Boka beskrev kjendisparets mange grillfester, og påstod at soyapølsene var så gode at gjestene ikke en gang merket forskjell. Det siste var dessverre ikke min egen familie enige i, da jeg ivrig gikk til innkjøp av både soyapølser og bullar fra Hälsans kök påsken etter. Det må imidlertid nevnes at det finnes mange gode alternative produkter. Nytt av i år er at du nå kan kjøpe slike pølser som et sunt og bærekraftig alternativ på Narvesen!

Hverdagsmaten teller

Kjøttproblematikken synliggjøres gjerne i media i forbindelse med norske høytider, jul og påske, for da er vi er mest opptatt av mat og tradisjon. Samtidig er det kostholdet i hverdagen og hele året gjennom som har mest å si for de store sammenhengene mellom kosthold, miljø og helse.

For mange blir ikke påsken fullverdig uten en god lammemiddag. Foto: Pexels

I Norge har Ernæringsrådet gått i gang med å utarbeide bærekraftige kostråd. Mens de norske kostrådene tidligere kun har tatt for seg individuell helse, viser dette at rådet tar på alvor de utfordringer som dagens vestlige kosthold medfører. Gjennomgangen av kostrådene gjøres av en egen Bærekraftsgruppe i Ernæringsrådet, og kommer sannsynligvis på høring før sommeren.

Spis kjøtt til fest!

Lam er norsk tradisjonsmat, og bør få kunne bli værende på menyen i påsken, det er jo tross alt høytid. Samtidig må vi venne oss til å bruke flere gode alternativer til kjøtt og animalske produkter i det daglige. Jeg håper at de nye bærekraftige kostrådene vil gi oss gode anbefalinger for en reduksjon av kjøttforbruket i hverdagen. Det er helt nødvendig for helsen vår og for miljøet.

En lignende versjon av denne artikkelen har også vært på trykk på Dagsavisens Nye Meninger 15/04/17.

Av Kristin Dypedokk
Publisert 20. apr. 2017 13:25 - Sist endret 10. juli 2018 14:49
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

illustrasjon

Matlære

En blogg om mat, miljø, etikk og politikk. Her legger vi ut våre egne og andres tanker og tekster om hvordan mat lages, distribueres, selges og konsumeres.

Også prøver vi å forstå hvorfor det er så vanskelig å spise riktig i dagens samfunn.