Scampiens pris

For 20 år siden var scampi en sjelden luksus man sjelden tok seg råd til i norske hjem. Scampi (eller kongereker, kjempereker, tigerreker ….) var forbundet med noe eksotisk og asiatisk; noe man fikk på kinarestaurant og sydentur. Så skjedde det noe. Plutselig duftet det syden av engangsgrillene i byens parker.

Hvitløksgrillet scampi ble en sunn slager - et magert alternativ til ostegrill, kjempesuperbacongrill, flintstek og hamburgere. Supermarkedenes frysedisker ble fylt av poser med gråstripete rekehaler. Dette er og var naturligvis ikke et norsk fenomen - den tropiske kjempereken har på kort tid blitt verdens mest solgte sjømatprodukt. Etterspørselen er stigende, og bare i Norge importerte vi 2363 tonn reker fra asiatiske land til en verdi av 144 millioner kroner i 2011. På bare ti år er etterspørselen etter Scampi – i Europa, Japan og Nord-Amerika seksdoblet (!) i følge Swedish Society for Nature Conservation (SSNC). En relativt dyr råvare blir billigere og billigere. I dag får man kjøpt frossen scampi i Remas frysedisk til 57 kroner for en pose på 500 gram! Er det mulig? Disse små skalldyrene har kommet fra andre siden av kloden og koster mindre for kiloen enn norske fjordreker! Men selv om scampien er billig er den dyr for miljøet. SSNC’s rapporten “In Troubled Waters” peker på de alvorlige miljøkonsekvensene som kommer i kjølvannet av de svømmende hordene med scampi vi ikke får nok av. De store oppdrettsanleggene er å finne I Sørøst-Asia, og utarmer både det biologiske mangfoldet, forurenser omgivelsene, og driver rovdrift på arbeidere. Bortimot halvparten av mangroveskogen i Sørøst-Asia er blitt borte; mangroveskogen er ikke bare viktig utfra biodiversitetsperspektiver – den beskytter også landområder mot erosjon, stormskader og tsunamier. I 2012 satte Greenpeace kjempereken på rødlisten for sjømat – både på grunn av de alvorlige miljøkonsekvensene og på grunn av bruddene på menneskerettigheter innen denne oppdrettsnæringen.

Hva er alternativet? Vel – vanlige norske fjordreker er både kortreiste og gode, frosne Grønlandsreker er også et mye bedre alternativ. En glad-nyhet for scampifrelste er at man også får kjøpt øko-scampi i vanlige supermarkeder!

 

 

 

 

Kilder: http://en.wikipedia.org/wiki/Penaeus_monodon

http://www.framtiden.no/201210235854/aktuelt/mat/na-kan-du-kjope-barekra...

http://www.theepochtimes.com/n3/1476338-anti-scampi-day-draws-attention-to-shrimp-industry-problems/

http://www2.naturskyddsforeningen.se/in-english/marine-ecosystems-and-fi...

Bilder fra Wikimedia commons

Emneord: biologisk mangfold, Scampi, nord-sør, økologisk mat, forbruker Av Karen Victoria Lykke Syse
Publisert 30. mai 2013 14:41 - Sist endret 15. jan. 2018 11:53
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

illustrasjon

Matlære

En blogg om mat, miljø, etikk og politikk. Her legger vi ut våre egne og andres tanker og tekster om hvordan mat lages, distribueres, selges og konsumeres.

Også prøver vi å forstå hvorfor det er så vanskelig å spise riktig i dagens samfunn.