Den som spiser (økologiske) gulrøtter....

Så skinner sola i vinduskarmen og våren kommer. Jeg er lei av tung vintermat og blir fristet av deilige grønnsaker! Det bugner i disken. De første nypotetene fra Danmark ligger i butikkhyllene. Riktignok ikke økologisk dyrket, men du verden så gode. Eller er de det? Det står på pakken at de er dyrket med kjærlighet i mosen (!?) men er denne kjærligheten giftfri? Hvordan vet vi egentlig hva som er bra å spise og hva som er dårlig for både oss og miljøet? Skal vi stole på bøndene og mattilsynet her? Mattilsynet fører ikke logg med giftrester i maten, men sier at all mat i norske hyller er trygg. Likevel har noen matvarer uomtvistelig mer rester etter gift i seg enn andre, men hvordan skal vi som forbrukere orientere oss i grønnsaksdisken?
Når jeg går inn på Michael Pollans nettside skriver han at det er noen produkter det i større grad lønner seg å kjøpe økologisk enn andre. Han refererer til USAs Environmental Working Group (EWG), som sier at “the dirty dozen” most pesticide-laden fruits and vegetables are: apples, celery, strawberries, peaches, spinach, imported nectarines, imported grapes, sweet bell peppers, potatoes, blueberries, lettuce and kale“.
Hvordan skal vi forholde oss til dette i Norge? Vi får vel neppe maten vår fra de samme stedene som amerikanerne. Når jeg kikker på oikos nettside kan det likevel se ut som om verstingmaten i USA er omtrent den samme som verstingmaten i Norge. Men….pussig nok kan det også se ut som om  Oikos har brukt EWG som kilde når de har laget en liste for norske forhold, dog er det kanskje ikke noe særlig forskjell på EU-standard, norsk standard eller global standard i praksis.…?  Her er Oikos’ verstingliste:
Blant konvensjonelt (ikke-økologisk) dyrkede produkter har som regel disse mest rester av sprøytemidler: Epler, selleri, paprika, salat, jordbær, blåbær, agurk, poteter, grønne bønner, druer, spinat, fersken, nektarin, grapefrukt. (Hæ? Hvorfor grapefrukt og ikke appelsiner og sitroner?? Har de skumlest «grapes» fra EWG og oversatt til grapefrukt litt kjapt…?)
I følge EWP (igjen, dette er USA standard) er følgende frukt og grønt mindre viktig å kjøpe økologisk:  Løk, mais, ananas, avokado, asparges, sukkererter, mango, aubergine, cantaloupe-melon, og vannmelon, kiwi, kål, søtpoteter, grapefrukt(!) og sopp.
Så er du student og skal prioritere bruken av studielånet – kjøp øko-epler og dropp den økologiske løken. Men husk på at det er viktigere å spise grønnsaker enn å la være å gjøre det – enten de er sprøytet eller ei!
 
 
 
Emneord: miljøgifter økologisk mat forbruker Av Karen Victoria Lykke Syse
Publisert 3. apr. 2013 14:51 - Sist endret 15. jan. 2018 11:53
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

illustrasjon

Matlære

En blogg om mat, miljø, etikk og politikk. Her legger vi ut våre egne og andres tanker og tekster om hvordan mat lages, distribueres, selges og konsumeres.

Også prøver vi å forstå hvorfor det er så vanskelig å spise riktig i dagens samfunn.