Publisert
8. mai 2020 09:20
– I dag er ramsløk hipstermat, men navnet viser til at den vakre planta ble definert som ugress på grunn av smaken. Kyra gresset en gang også i skog og utmark. De likte ramsløken, men den satte samtidig en «ram» løksmak på melka. Derfor ble den utdefinert som ugress, sier Syse.
Publisert
7. mai 2020 13:24
– With just about a decade to go for the world to achieve the SDGs, what has been the experience so far? What has worked? Where are the gaps? asks Banik.
Publisert
7. mai 2020 11:51
– One area where there is a direct transfer of knowledge between Oslo and many parts of the world is through public transportation and fossil free mobility, says Dan Banik.
Publisert
7. mai 2020 09:21
– Det er ikke bare koronakrisen og lockdown som har påvirket landet men også oljeproduksjonen, som Venezuela er helt avhengig av, sier Bull.
Publisert
6. mai 2020 10:15
– Vi var allerede i gang med å utarbeide en prosjektsøknad til Forskningsrådets ordinære frist i mai. Da koronakrisen inntraff og hasteutlysningen kom, måtte vi bare kaste oss rundt, forteller Storeng.
Publisert
5. mai 2020 11:24
– Det blir jo mye mindre hypoteser og mer konkrete eksempler. Studentene vil jo kunne teste antakelsene i pensum opp mot virkeligheten. Selv om ingen vet hvordan dette kommer til å utspille seg på sikt. Jeg tror det kan bli veldig interessant, sier Storeng.
Publisert
5. mai 2020 11:20
The latter depends heavily on the former for mining, processing, manufacturing, transport and, even, operation to various degrees. There is a series of neglected socio-ecological impacts associated with so-called "renewable" and electric technologies, says Dunlap.
Publisert
4. mai 2020 15:21
– I en verden som er tettere knyttet sammen, der mennesker og varer flyttes i et utrolig raskt tempo, er faren høy for at nye zoonotiske sykdommer kan utvikle seg til pandemier, skriver Aguilar-Støen og Jakobsen.
Publisert
4. mai 2020 09:46
– Den korte versjonen er at landet i utgangspunktet var i en av de største økonomiske krisene noe land har vært igjennom i fredstid. Kvalifisert personell, inkludert leger og andre helsearbeidere, har migrert og offentlige tjenester er nær kollapset, sier Bull om koronakrisen i Venezuela.
Publisert
4. mai 2020 09:43
– Koronapandemien er en katastrofe som gjør at vi får øynene opp for matsikkerhet. Selv om vi klarer oss godt i Norge, kan mangel på arbeidskraft i utlandet gi mindre matproduksjon og høyere matpriser, sier Syse.
Publisert
30. apr. 2020 12:08
In times of crises, we tend to rally around our leaders, our community, our family and our country. Concerns for the rest of the world may take a back seat while we concentrate on resolving immediate problems closer to home, writes Banik.
Publisert
29. apr. 2020 15:46
– Kanskje kan korona bane vei for et langt grønnere skifte enn det vi hittil har sett omrisset av. Et økologisk skifte for alle, og hvor den usynlige veven som samler oss, ikke lenger heter supply chains, men solidaritet.
Publisert
29. apr. 2020 15:25
– Bistands- og utviklingspolitikken later til å ha havnet i en posisjon som risikerer å få det verste fra to verdener: verken en solid kunnskapsbasering av politikken eller offentlig interesse og politisk debatt, skriver Hegertun og McNeill.
Publisert
29. apr. 2020 09:12
– Det som har skapt raseri i Brasil er at president Bolsonaro ikke tar koronasmitten alvorlig. Folk følger med på hva som skjer, særlig i Sør-Europa, og dette gjør at folk blir redde, sier Bull.
Publisert
28. apr. 2020 15:02
– The world's reliance on a cheap supply of essential medicines from India is only likely to increase in a post-Covid19 world, writes Banik.
Publisert
28. apr. 2020 10:19
– Jeg er spesielt bekymret for Mexico, fordi de var veldig sent ute med tiltak. Samtidig har man en befolkning med store helseutfordringer, mye overvekt, hjerte- og karsykdommer og diabetes 2, sier Bull.
Publisert
28. apr. 2020 09:48
– I begynnelsen fikk ikke helsepersonell i Ecuador lov til å bruke munnbind fordi myndighetene var redd de skulle spre panikk:
– Det førte til at en stor andel av helsepersonell ble smittet, forklarer Bull, som også peker på at myndighetene iverksatte nasjonale tiltak for å stoppe viruset sent.
Publisert
28. apr. 2020 09:42
– Venezuela har sett en enorm økning i dødelighet av helseårsaker allerede før Covid-19, sier Bull.
Publisert
28. apr. 2020 09:37
– Kanskje vil vi få en ny statsvitenskapelig grunnsetning etter koronapandemien: at det er i krig og under pandemi at samfunnets maktstrukturer kommer til syne. Det er da vi forstår hvem som virkelig har makt, og hva makten baserer seg på, skriver Bull.
Publisert
27. apr. 2020 10:35
— Det ville vært bedre om man hadde litt mer is i magen, og om man i større grad kunne åpnet opp for at hver enkelt kunne tilrettelegge undervisningen ut ifra sine egne forutsetninger, skriver Bjørkdahl.
Publisert
24. apr. 2020 13:42
– Det ga mening å bruke bistandsmidler til å finansiere Cepi, siden sykdommene Cepi fokuserte på hovedsakelig berørte lavinntektsland og skulle sikre dem tilgang. Med covid-19 er jo situasjonen en ganske annen – her er det snakk om en sykdom som har kommet til lavinntektslandene fra Kina via Europa, og hvor det er høyinntektsland som USA, Italia og Storbritannia som hittil har vært sterkest rammet, sier Storeng.
Publisert
24. apr. 2020 10:14
— Det faktum at utbruddet fikk gå sin gang uten at folk ble informert, gjorde at frykt, frustrasjon og sinne satte seg dypt blant folk, skriver Bøckman.
Publisert
24. apr. 2020 09:56
— Når ledelsen på UiO planlegger for et såkalt worst-case-scenario, ligger det følgelig en plan bak og en strategi. Forskerforbundet har ikke deltatt i, eller blitt lagt fram på forhånd noen av disse planene, skriver Katerini Storeng og Belinda Eikås Skjøstad.
Publisert
23. apr. 2020 15:21
– Det jeg har gjort nå minner meg på at man må snakke med kollegene sine om hva de holder på med. Det lærer man så mye av, men det er lett å glemme i en travel hverdag der man er opptatt med sitt eget, sier Bull.
Publisert
22. apr. 2020 10:01
— Så langt har de fleste av oss kun fått høre disse to begrunnelsene: 1) helsemyndighetene har signalisert tiltak også til høsten, og 2) UiO ønsker å gi studenter og ansatte forutsigbarhet. Dette er to direkte dårlige begrunnelser, skriver Bjørkdahl.