
Bistandsaktuelt: Om vi i Norge kan bidra med finansiering, og skape muligheter for at Kina kan være med og støtte fornybar energi, vil det være en vinn-vinn-situasjon, sier Dan Banik.
Bistandsaktuelt: Om vi i Norge kan bidra med finansiering, og skape muligheter for at Kina kan være med og støtte fornybar energi, vil det være en vinn-vinn-situasjon, sier Dan Banik.
Klassekampen: Det spres også falske nyheter, som at flagget og nasjonalsangen skal skiftes ut. På toppen av dette har riksrettssaken skapt frykt, en følelse av at alt rakner, som gjør at folk går til høyre, sier Benedicte Bull.
Transit magasin: Da COP26 ble avsluttet forrige uke, var den indiske innvirkningen på avgjørende avtalepunkter i senter for verdens oppmerksomhet. Kull skal ikke «fases ut», men «fases ned». For å forstå hvorfor India presset på med denne formuleringen, må vi se på rollen kull har i landets energilandskap, skriver Jostein Jakobsen og Kenneth Bo Nielsen.
Agenda Magasin: Norge er en ekstraordinært sterk merkevare, men lik andre brands er også «merkevaren Norge» en selektiv forskjønning. Burde vi ikke begynne å bry oss litt mer om virkeligheten? skriver Kristian Bjørkhal og Antoine de Bengy Puyvallée.
Transit magasin: Det brenner i åkrene i nordlige India – igjen. Politikerne klandrer bøndene for å ødelegge luftkvaliteten og sette folkehelsen på spill, men brannene har strukturelle årsaker, skriver Jostein Jakobsen og Kenneth Bo Nielsen.
Goffeng På Leting: Hva skjer om dagen på denne store store flaten landjord som vi hører så altfor lite om? Hvilke stormakter er inne og roter? Hva er fremtiden til denne fascinerende verdensdelen, som så ofte er en brikke i adskillig større spill? Hvorfor er folkebevegelsene herfra så mye mer romantiske enn andre steder? Professor Benedicte Bull ved SUM gir oss en oppdatering.
TV2: Hovelsrud gård er eneste kyllingprodusent i Norge som er Dyrevernemerket. Kyllingbonde Marianne Olssøn og forsker ved Senter for utvikling og miljø på UiO, Karen Lykke Syse, forklarer hva det betyr i praksis.
Forskerforum: Alle trenger selvfølgelig ikke å delta i offentligheten, men da skal de unnlate å delta fordi de ikke har lyst. Ikke fordi de ikke kan språket, sier Mariel Aguilar-Støen.
Khrono: Ola Borten Moes påstand om at det er relativt sett færre synlige forskere og professorer i samfunnsdebatten nå enn tidligere, lar seg rett og slett ikke belegge med forskning, sier Kristian Bjørkdahl.
NRK: Det som er bakteppet for protestene er selfølgelig misnøye med regimet som har sittet i over seksti år, men det er jo også tre ting som dramatisk har forverret leverkårene. Det er pandemien, som har stengt for turismen, nyinførte sanksjoner, som blandt annet nærmest stopper hjemsending av penger fra USA, og Venezuelas kollaps, som har gjort at man nærmest ikke lenger får tilført drivstoff, sier Benedicte Bull.
NRK: Miltæret er den store jokeren her. Hvis Bolsonaro skulle bli felt, som er relativt usannsynlig, er det visepresidenten som tar over og han er militær. Samtidig så prøver Bolsonaro å undergrave tilliten til valgsystemet, litt på samme måte som Trump gjorde, i frykt for at han kan tape et valg. Da er det en del som er bekymret for hva som eventuelt kan skje, sier Benedicte Bull.
NRK: Vi har gjort for lite for å oppskalere vaksineproduksjonen globalt og vi har ikke levert på løfter om å dele våre overskuddsdoser. Nå sier Høye at vi skal bidra med 31 millioner doser, men foreløpig har Norge levert under 1 million av de 5 millioner dosene som tidligere har blitt lovet. Vi har ikke noe innsyn i hvorfor det har skjedd eller noe tidfestet forpliktelse til videre levering, sier Katerini Storeng.
Bureau of Investigative Journalism: "Their [the Gates Foundation] whole premise is about public-private cooperation, and if you’re trying to cooperate with people, you don’t enter into a revolution, do you?", said Katerini Storeng.
Dagsavisen: Det er umulig å si at Latin-Amerika har vært prioritert under Solberg-regjeringene. Men Norge har store interesser i Latin-Amerika, den nye regjeringen bør tydeliggjøre det med en bredere politisk satsing, skriver Benedicte Bull.
Stoff: Det virker som at da vaksinen kom oppsto et kappløp der rike land sa de skulle kjøpe vaksiner for å gi til fattige land, samtidig som de begynte å lage parallelle avtaler for å sikre sine egne, sier Dan Banik.
Transit magasin: En hendelse i Uttar Pradesh i nordlige India der protesterende bønder ble overkjørt av en bilkonvoi har skapt uro i det politiske landskapet i India denne måneden. Hendelsen er symptomatisk for regjeringspartiet BJPs harde linje overfor motstand, skriver Kenneth Bo Nielsen og Jostein Jakobsen.
NRK Radio: Avsløringene i Pandora Papers viser at Chiles president har unndratt skatt og svekket miljøvern. De bekrefter folks mistillit til den politiske eliten, sier Benedicte Bull.
- Vi hører hele tiden at det er fult mulig å gjøre to ting samtidig i det globale vaksinekappløpet - å beskytte vår egen befolkning og hjelpe andre land. Det er en sannhet med modifikasjoner. Det som har skjedd er at vi i Norge nesten er fullvaksinert og skal gi en tredje dose til deler av befolkningen, samtidig som vaksinedekningenb i store deler av verden er svært lav, sier Katerini Storeng.
Development Today: Four Nordic governments have secured access to 160 million doses of COVID-19 vaccine and pledged to donate 20 million of them by the end of the year. To date, only 15 per cent of the doses have materialised. If they wait to fulfil their pledges until they have fully vaccinated their own citizens, should it still be considered 'sharing,' asks Katerini Storeng.
NRK Radio: Venezuela er inne i sin verste økonomiske og politiske krise akkurat nå. Benedicte Bull forklarer hvorfor landet har havnet i dette uføre
Uniforum: Det mest effektive UiO kan gjøre i sin bærekraftssatsing er å styrke et allerede eksisterende Senter for utvikling og miljø. Gjerne – blir det nødvendig - med et nytt navn, skriver Sidsel Roalkvam og Mariel Aguilar-Støen.
NRK Radio: El Salvador innførte bitcoin som valuta for litt siden, men overgangen har ikke vært smertefri, og nå protesterer folk mot president Nayib Bukele. Han svarer med å kalle seg «verdens kuleste diktator» på Twitter. Hvem er han, og hva mener han med det?
IHP: It is misleading to claim that the current vaccine apartheid could have been averted if other countries behaved more like Norway. While Norway’s financial contribution is exceptional, many other wealthy countries have taken a similar approach: they have provided public subsidies to pharma; offered high-level political support for COVAX and aid money to purchase vaccines for low-income countries, while also monopolizing vaccine supply, protecting pharma interests, and failing to deliver on dose pledges, writes Antoine de Bengy Puyvallée and Katerini Storeng.
TV2: Da Hedda Strøm og ektemannen Finn ville starte opp med gris for tre år siden, var de aldri i tvil om at de ville ha frilandsgris i stedet for industrielt, hvor grisene bor innendørs hele livet. Kulturhistoriker og forsker ved Senter for utvikling og miljø ved UiO, Karen Lykke Syse, mener alle griser bør ha samme mulighet som grisene på Solgløtt Gård.
– Som årets Arne Næss-professor ved Universitetet i Oslo skal hun 23. september forelese om hvordan vi skal bekjempe en økende sosial ulikhet i verden. Inkludert i Jonas Gahr Støres Norge. Det korte svaret er: ved å nøytralisere de to mektige politiske rusmidlene – stor makt og store penger. De er hovedårsaken til demokratisk underskudd, miljøødeleggelser og sosial urettferdighet, skriver Nina Witoszek.