
Transit magasin: Det faktum at India avstod fra å stemme over en resolusjon i FNs sikkerhetsråd viser hvor delikat landets utenrikspolitiske situasjon er, skriver Kenneth Bo Nielsen og Jostein Jakobsen.
Transit magasin: Det faktum at India avstod fra å stemme over en resolusjon i FNs sikkerhetsråd viser hvor delikat landets utenrikspolitiske situasjon er, skriver Kenneth Bo Nielsen og Jostein Jakobsen.
Dagens Næringsliv: Vi liker ikke å snakke høyt om det, men Nicolai Tangen kan ikke la være: Uforvarende avslører han sannheten om den norske sjelen – og en av dens livsløgner, skriver Nina Witoszek og Atle Midttun.
Dagsavisen: Når konflikter med USA i russiske nærområder blusser opp, så bruser Russland med fjærene i Latin-Amerika, skriver Benedicte Bull.
– Even WHO has to raise funds for its work within ACT-A and follows this replenishment funding model where it is everyone against everyone. You make your business case, try to sell yourself as much as you can, and get as big a piece of the cake as you can. From that perspective what GAVI did makes complete sense, says de Bengy Puyvallée.
Uniforum: Joe Biden ser ikkje ut til å vilja bruka politisk kapital på å endra USAs Cuba-politikk etter at han overtok som president etter Donald Trump. Det er det aller tristaste med utviklinga i Latin-Amerika i dag, sier Benedicte Bull.
Uniforum: Det er ikke nok simpelthen å kommunisere. Man må gjøre det gjentatte ganger, løpende, overalt, til stadighet… og så enda litt, skriver Kristian Bjørkdahl.
NRK: At Norge ikke har stor ikke har noen store interesser, og at det er liten hjemlig politisk gevinst i å løse en konflikt i Venezuela, er viktig, sier Benedicte Bull.
NRK: Latin-Amerika er veldig underprioritert i Norsk utenrikspolitikk, sier Benedicte Bull.
Bistandsaktuelt: Det er dårlig grunnlag for å hevde, slik president Duque gjør her, at det stort sett er narkotikakarteller som står bak. Det er veldig sammensatte årsaker, og få av drapene blir oppklart. Lokale vitner tyder på at det er mange typer aktører involvert, inkludert paramilitære og statlige sikkerhetsstyrker, sier Benedicte Bull.
Fri tanke: – Vi tenker på folk når vi snakker om rettferdighet. Men rettferdig er så mye. Det dreier seg også om fordeling mellom by og land og mellom små og store kommuner, om hvilke individer og grupper som høres og inkluderes – og ikke. Det dreier seg om at alle skal ha en mulighet til å bidra og få nytte av en omstilling, sier Hege Westskog.
–It would be better directed towards de-growth models, “which will reduce material consumption overall”, says Alexander Dunlap.
Fri tanke: – I Noreg tenkjer vi apolitisk om klimakrisa. Ideen er at vi skal finne teknologiske løysingar som vi også kan tene pengar på. Men eg meiner vi må ta med i reknestykket det økonomiske systemet som skapar krisene. Det er noko kven som helst kan vere med å diskutere, sier Jostein Jakobsen.
Klassekampen: Selv om Modi nå har sett seg tvunget til å imøtegå bøndenes krav, vil ikke nødvendigvis fremtidige protester fra den indiske befolkningen bli omfavnet av regimet. Det er mer sannsynlig at Modi vil besvare protester slik han generelt har gjort så langt: med statens harde hånd, kombinert med en strategisk kompromissøkende stil – når politisk nødvendighet krever det, skriver Jostein Jakobsen og Kenneth Bo Nielsen.
Think: Only a few European countries have publicly contested Apple and Google’s involvement in digital contact tracing, according to researchers at the University of Oslo who studied Big Tech and the pandemic response.
Aftenposten: Aftenposten rettferdiggjør bruk av boosterdoser hjemme på et høyst usikkert faktagrunnlag. Det er fortsatt en ubehagelig sannhet at det ikke er mulig å få i pose og sekk i det globale vaksinekappløpet, skriver Antoine de Bengy Puyvallée og Katerini Storeng.
Transit magasin: De siste dagene har det vært uro i Nagaland i Nordøst-India. Uroen føyer seg inn i en lang historie med konflikt mellom indiske myndigheter og befolkningen i Nagaland, skriver Jostein Jakobsen og Kenneth Bo Nielsen.
Nature: COVAX has zero checks, balances or enforcement mechanisms, whether on countries in the global north who refuse to play ball, or on the pharmaceutical industry, says Felix Stein.
Aftenposten: Stormaktsrivalisering er sjelden godt nytt for Latin-Amerika. Regionen, som ofte er blitt omtalt som USAs bakgård, har gjennom historien slitt med å skape seg en uavhengig plass i global politikk og økonomi. Men konkurransen med Kina har nå drevet USA til å ta initiativ som kan være til Latin-Amerikas fordel, skriver Benedicte Bull.
Universitas: Viss ein set booster-doser her heime, får ein ikkje fordelt dei ekstra dosane vi har kjøpt. Det betyr at fattige land verken får kjøpt eller mottatt donasjonar, sier Puyvallée.
Dagsavisen: To trender begynner å bli tydelige i Latin-Amerika: Kinas økende makt og demokratienes forvitring. Spørsmålet er om det er noen sammenheng mellom dem. Svaret er sannsynligvis ja, men av andre grunner enn man skulle tro, skriver Benedicte Bull.
Vårt Land: Det er rapportert om over 300 angrep på indiske kristne så langt i år. Likevel får det svært lite oppmerksomhet i indiske medier og i den politiske debatten, skriver Kenneth Bo Nielsen og Jostein Jakobsen.
Aftenposten: Polske myndigheter, og i økende grad EU-regjeringene, begynner i sine brutale svar på grensekrisen å tenke, føle og handle i samsvar med Putins kyniske logikk. Den er basert på et syn på menneskeliv som «historiens gjødsel», skriver Witoszek.
Morgenbladet: Vaksinekoalisjonen Covax styres på en måte som hindrer innsyn, fordunkler interessemotsetninger og gjør det vanskelig å holde noen ansvarlig for det som har gått galt, sier Katerini Storeng, Antoine de Bengy Puyvallé og Felix Stein.