SUM-forskere i media

Bilde av Benedicte bull
Publisert 21. okt. 2021 11:06

NRK: Miltæret er den store jokeren her. Hvis Bolsonaro skulle bli felt, som er relativt usannsynlig, er det visepresidenten som tar over og han er militær. Samtidig så prøver Bolsonaro å undergrave tilliten til  valgsystemet, litt på samme måte som Trump gjorde, i frykt for at han kan tape et valg. Da er det en del som er bekymret for hva som eventuelt kan skje, sier Benedicte Bull.

Dan Banik
Publisert 15. okt. 2021 09:49

Stoff: Det virker som at da vaksinen kom oppsto et kappløp der rike land sa de skulle kjøpe vaksiner for å gi til fattige land, samtidig som de begynte å lage parallelle avtaler for å sikre sine egne, sier Dan Banik.

Publisert 6. okt. 2021 12:00

NRK: Vi har gjort for lite for å oppskalere vaksineproduksjonen globalt og vi har ikke levert på løfter om å dele våre overskuddsdoser. Nå sier Høye at vi skal bidra med 31 millioner doser, men foreløpig har Norge levert under 1 million av de 5 millioner dosene som tidligere har blitt lovet. Vi har ikke noe innsyn i hvorfor det har skjedd eller noe tidfestet forpliktelse til videre levering, sier Katerini Storeng.

Publisert 6. okt. 2021 11:08

- Vi hører hele tiden at det er fult mulig å gjøre to ting samtidig i det globale vaksinekappløpet - å beskytte vår egen befolkning og hjelpe andre land. Det er en sannhet med modifikasjoner. Det som har skjedd er at vi i Norge nesten er fullvaksinert og skal gi en tredje dose til deler av befolkningen, samtidig som vaksinedekningenb i store deler av verden er svært lav, sier Katerini Storeng.

Publisert 5. okt. 2021 14:53

Development Today: Four Nordic governments have secured access to 160 million doses of COVID-19 vaccine and pledged to donate 20 million of them by the end of the year. To date, only 15 per cent of the doses have materialised. If they wait to fulfil their pledges until they have fully vaccinated their own citizens, should it still be considered 'sharing,' asks Katerini Storeng.

Photo of Katerini Storeng
Publisert 24. sep. 2021 11:25

IHP: It is misleading to claim that the current vaccine apartheid could have been averted if other countries behaved more like Norway. While Norway’s financial contribution is exceptional, many other wealthy countries have taken a similar approach: they have provided public subsidies to pharma; offered high-level political support for COVAX and aid money to purchase vaccines for low-income countries, while also monopolizing vaccine supply, protecting pharma interests, and failing to deliver on dose pledges, writes Antoine de Bengy Puyvallée and Katerini Storeng.

Foto av Karen Lykke Syse
Publisert 22. sep. 2021 14:41

TV2: Da Hedda Strøm og ektemannen Finn ville starte opp med gris for tre år siden, var de aldri i tvil om at de ville ha frilandsgris i stedet for industrielt, hvor grisene bor innendørs hele livet. Kulturhistoriker og forsker ved Senter for utvikling og miljø ved UiO, Karen Lykke Syse, mener alle griser bør ha samme mulighet som grisene på Solgløtt Gård.

Bilde av Nina Witoszek
Publisert 21. sep. 2021 09:51

– Som årets Arne Næss-professor ved Universitetet i Oslo skal hun 23. september forelese om hvordan vi skal bekjempe en økende sosial ulikhet i verden. Inkludert i Jonas Gahr Støres Norge. Det korte svaret er: ved å nøytralisere de to mektige politiske rusmidlene – stor makt og store penger. De er hovedårsaken til demokratisk underskudd, miljøødeleggelser og sosial urettferdighet, skriver Nina Witoszek.

Publisert 30. aug. 2021 10:39

– I realiteten konkurrerer Covax, Norge og alle om de samme dosene, så lenge det er begrenset vaksineproduksjonskapasitet. Der har rike land kommet veldig mye bedre ut i køen. Å sette en tredje dose og vaksinere barn vil da bare forsterke forskjellene mellom rike og fattige land, sier Katerini Storeng.

Bildet kan inneholde: person, ansikt, nese, kinn, hud.
Publisert 13. aug. 2021 11:38

Globalnyt: Trump -administrasjonen hadde en negativ innvirkning på dialogen mellom opposisjonen og regjeringen, der den amerikanske presidentens taktikk om ''maximum pressure"og trusselen om militær intervensjon var ødeleggende, sier Benedicte Bull.