SUM-forskere i media

Publisert 18. feb. 2020 14:51

Trumps Mexico-politikk har skapt et helvete for migranter på Mexicos side av grensen. Vinnerne er Mexicos organiserte kriminelle, skriver Bull.

Publisert 18. feb. 2020 14:07

— Globale helsefond har blitt en hovedkanal for norsk bistand til global helse. Investering i fondene redder liv og gir dermed god «avkastning». Men vi må også snakke om medaljens bakside, for å stake ut en god kurs videre, skriver Storeng.

Publisert 18. feb. 2020 10:13

The landmark judgement by the constitutional court in Malawi last week has received widespread attention around the world. But what will be the impact on democracy in Malawi? asks Banik.

Publisert 17. feb. 2020 08:55

Det under ti år igjen av Agenda 2030, som bestreber seg på å utrydde fattigdom og sult, stanse klimaendringer, sikre full likestilling og fremme fred – blant mye annet. Verdenssamfunnet ser imidlertid ut til å stryke med glans, skriver Banik, Langford og Hegertun.

Publisert 11. feb. 2020 09:48

In a landmark ruling last week, the constitutional court in Malawi annulled the 2019 elections citing massive irregularities during the process, writes Dan Banik and Happy Kayuni.

Bildet kan inneholde: kvinne, hår, ansikt, blond, frisyre.
Publisert 10. feb. 2020 13:50

Denne uken setter Universitetet i Oslo opp konferansetog fra Oslo til SDG-konferansen i Bergen. Initiativtakerne ved Senter for utvikling og miljø (SUM) på UiO drar nytte av erfaringene som UiB gjorde seg i høst, og fyller en egen vogn med ansatte, studenter og andre som skal delta på konferansen.

Publisert 7. feb. 2020 11:31

- The ruling could have implications on future polls in Africa and beyond, according to Banik.

Publisert 7. feb. 2020 10:35
Malawi: «le système judiciaire a déjà montré des signes d'indépendance»
Publisert 7. feb. 2020 10:28

While the country’s identity abroad is all too frequently associated with poverty, Malawi will from now on be able to bask in the glory of having accomplished a feat that has only been once replicated on the African continent, writes Banik.

Publisert 4. feb. 2020 14:24

Grunnlovsdomstolen i Malawi har annullert fjorårets resultat ved presidentvalget etter å ha funnet omfattende uregelmessigheter. Nå blir det nyvalg. – En historisk avgjørelse, fastslår Banik.

Publisert 3. feb. 2020 11:14

China’s response to the epidemic is not only a reaction to a mounting health crisis, but also a projection of the strength of its regime and its preferred approaches to development and governance. The censorship of public debate and social media, for instance, can be viewed in some quarters as an effective tool for limiting the spread of rumors and prevent widespread panic, writes Puyvallée and Banik.

Publisert 3. feb. 2020 11:07

Donald Trump kan fremstå som en ubehjelpelig taler, men i realiteten er han noe i nærheten av et retorisk geni. Sosialdemokrater kan ha ett og annet å lære, skriver Bjørkdahl.

Bildet kan inneholde: ansikt, hår, leppe, skjønnhet, hode.
Publisert 31. jan. 2020 14:29

– Det er ikke bare Trump som må stilles til ansvar for situasjonen migrantene nå befinner seg i, sier Normann.

Publisert 31. jan. 2020 10:15

While it has impressed large parts of the world in recent decades with its impressive ability to undertake major infrastructure projects, the current crisis has provided ample evidence of the extraordinary logistical capacity that China possesses to undertake major construction projects within its territory, writes Banik.

Publisert 31. jan. 2020 10:13

The world is now in the fifth year of implementing the Sustainable Development Goals (SDGs) and progress, by all accounts, has been slow, writes Banik.

Publisert 28. jan. 2020 10:36

To presidenter og to ledere for nasjonalforsamlingen. Mislykkede forhandlingsforsøk og en økonomisk, sosial og humanitær krise som har brakt nesten fem millioner mennesker på flukt. Finnes det en løsning for Venezuela? spør Bull og Østebø.

Publisert 20. jan. 2020 11:23

In this day and age of growing threats posed by climate disruption, the Svalbard Global Seed Vault has assumed even greater significance, writes Banik.

Publisert 14. jan. 2020 10:47

Å kutte enhver forbindelse mellom Latin-Amerika og Iran har lenge vært høyt på USAs sikkerhetsagenda i regionen. Etter drapet på general Qasem Soleimani kan USA være enda lengre fra det målet. Det er det flere årsaker til.

Publisert 13. jan. 2020 14:38

Hør Benedicte Bull snakke om situasjonen i Venezuela i Urix på lørdag

Publisert 13. jan. 2020 11:23

–  What should, then, Malawi do? Is it really the case, as some claim, that Malawi is “policy rich but implementation poor”? asks Banik.

Publisert 2. jan. 2020 11:58

–  In appreciating “what works” in development, we must continue to better understand not just how “problems” are identified and solved, but also the types of measures that we choose to undertake and how the desired goals of such interventions are achieved, writes Banik.

Publisert 2. jan. 2020 11:56

Dan Banik var konferansier under lanseringen av FN-rapporten 9. desember. Gjesteskribent J.K. Baltzersen gir sin omtale av lanseringen.

Publisert 19. des. 2019 10:23

Benedicte Bull i Studio 2 på NRK.

Publisert 19. des. 2019 09:49

—  Larger groups of people throughout the world are now achieving basic forms of human development. However, the world is simultaneously witnessing an increase in inequalities related to enhanced capabilities. Individuals and groups are increasingly dissatisfied with the choices made by their leaders, writes Banik.

Publisert 19. des. 2019 09:46

–  Perhaps it is the reputation of being one of the world’s fastest growing economies, despite its landlocked status and an economy not dependent on a natural resource boom, that has made the world notice Ethiopia’s rise as potentially the only true “developmental state” in Africa, writes Banik.