
Podcast: In this Czech podcast, Alexander Dunlap discusses mining, renewable energy and resistance.
Podcast: In this Czech podcast, Alexander Dunlap discusses mining, renewable energy and resistance.
Aftenposten: Mangel på smitteverntiltak er ikke nødvendigvis forklaringen på overdødeligheten. Benedicte Bull trekker heller frem fire andre årsaker.
NRK Radio: I presidentvalget ble motstanden mot eks-president Correa, mer utslagsgivende enn håpet om en virkelig bærekraftig utvikling, sier Benedicte Bull.
Aftenposten: Dan Banik sier at India skal ha skryt for vaksinestrategien, men at en økende vaksineskepsis er blitt et stort hinder i veien.
NRK Urix: Koronasituasjonen i Brasil er en fare for hele Latin-Amerika, sier Benedicte Bull.
Cnytt: Det er helt umulig å tro at vi kan nå disse målene uten å ta tak i forbruket vårt, sier Hege Westskog.
NRK.no: Seks UiO-forskere nominerer Den sivile ulydighetsbevegelsen i Myanmar til Nobels fredspris. Det faller neppe i god jord hos landets generaler, som sliter med å få folket til å adlyde.
Uniforum: Når de nye nettsidene arter seg som halvferdige og pregløse, er det fordi det å strømlinjeforme kommunikasjonen av et universitet er en umulighet – eller i alle fall umulig å gjøre på en god måte, skriver Kristian Bjørkdahl.
The Conversation: India has stepped up its global ambitions and foreign policy re-engagement with African countries in recent years, writes Dan Banik and Renu Modi.
Uniforum: Me planlegg å begynna etter påska, og er urolege for politisk ustabilitet og ikkje minst ustabil internett-tilgang, fortel Dan Banik.
Klassekampen: Forskjellene er store fra den forrige venstrebølgen, men vi kan gå mot en ny politisk kursendring i Latin-Amerika, sier Benedicte Bull.
Podkast: Et samlet sivilsamfunn og avtaler om vaksinetilgang og et nytt valgråd, gir forsiktig grunn for optimisme i et ganske helsvart Venezuela, forteller Benedicte Bull.
Klassekampen: Tvilen rundt Astrazeneca-vaksinens trygghet er dårlig nytt for verden. Den rimelige vaksinen har vært håpet for mange lav- og mellominntektsland, og for Covax-samarbeidet, forklarer Katerini Storeng.
NRK Radio: I gamle dager hadde grisen lange bein og løp fritt rundt på gårdene. Nå er den stengt inne hele livet. Hør intervju med Karen Lykke Syse.
NRK Radio: Fengslingen av tidligere president Jeanine Añez i Boliva inngår i en bekymringsfull trend i Latin-Amerika. Hun mener vi kan få se større uroligheter i tiden som kommer, sier Benedicte Bull.
Morgenbladet: Dessverre er det som skulle være en felles global innkjøpsmekanisme, på mange måter blitt redusert til et bistandsprosjekt, sier Katerini Storeng.
Klassekampen: Israel er landet som har kommet desidert lengst, og gjenåpningen av landet har allerede begynt. De gikk lenger en noen andre for å sikre seg vaksinedoser: de betalte mer, inngikk avtalen tidlig og ga også fra seg innbyggernes helsedata, sier Antoine de Bengy Puyvallée.
Klassekampen: Latin-Amerika blitt et slags episenter for koronaviruset, som i de fleste av regionens land fortsatt er ute av kontroll. Regionens kombinasjon av fattigdom, ulikhet og at folk bor tett i tett i store byer, er blant de strukturelle årsakene, mener Benedicte Bull.
Development Today: COVAX has gone from its original conception as a global partnership for joint vaccine procurement that was intended to ensure simultaneous access to priority groups in rich and poor countries alike, to being primarily an aid project, says Katerini Storeng.
Devex: “I don't think we can accept this mantra of trade secrets being sacrosanct in a pandemic where so much of the risk is taken by the public purse,” said Katerini Storeng.
– Årsaken til hungersnøden er sammensatt. Det er økonomisk nedgang på grunn av korona, lav tilgang på helse- og velferdstjenester, høy ulikhet, i tillegg til at regionen er hardt rammet av klimaendringer, sier Aguilar-Støen.
– Eksemplene fra Argentina og Israel viser hvordan legemiddelselskapene forsøker å forhandle frem gullavtaler om en livsviktig medisin. Dette selv om deres risiko ble kraftig redusert da de i praksis fikk garantert et marked for produktet sitt etter at rike land inngikk forhåndskjøpsavtaler, sier Puyvallée.
– Når WHO tok i bruk ordet pandemi understreket det alvoret i situasjonen og var en bønn til verdens ledere. I dag ser vi at det fortsatt er behov for styrket globalt samarbeid, sier Storeng.