Forskningsdagene: Urfolk, miljøkrise og rettferdighet

Isen smelter og i en varmere verden blir Arktis stadig viktigere. Hva skal skje nordpå? Hvem skal bestemme, og på hvilke premisser?

Vi inviterer samiske forskere, aktivister og kritiske stemmer til en samtale om miljø, rettferdighet og urfolks situasjon i Sápmi og Norden—med temaer som suverenitet, urfolksrett, grønn kolonialisme og dekolonisering på dagsordenen.

Gratis inngang, åpent for alle.

Arrangementet er en del av Forskningsdagene 2019, og er et samarbeid mellom Oslo School of Environmental Humanities og Senter for utvikling og miljø ved UiO.

Program

Velkommen ved Mariel Aguilar-Støen, professor ved Senter for utvikling og miljø, UiO

Panelsamtale med:

• Britt Kramvig, professor ved Institutt for reiseliv og nordlige studier, UiT
  • Aslak Holmberg, Samerådet
  • Eva Maria Fjellheim, stipendiat ved Senter for samiske studier, UiT
  • Ole-Gunnar Støen, seniorforsker Norsk institutt for naturforskning (NINA)
  • Lars Thomas Persson, reineier i Gällivare skogs sameby i Norrbotten, Sverige

Ordstyrer: Liisa-Rávná Finbog, stipendiat ved Institutt for kulturstudier og orientalske språk, UiO

Forskningsdagene 18. til 29. september

Forskningsdagene er en nasjonal, årlig festival i regi av Norges Forskningsråd. Alle typer forsknings- og kunnskapsbaserte institusjoner inviteres til å vise fram sin virksomhet for allmennheten. Festivalen har vært arrangert hvert år siden 1995 og er en av Europas store, nasjonale forskningsfestivaler.

Miljø er tema for Forskningsdagene 2019. Festivalen starter onsdag 18. september, og til og med søndag 29. september kan du være med på arrangementer over hele landet.

Publisert 16. aug. 2019 14:31 - Sist endret 10. sep. 2019 08:28