Tverrfaglighet: Hvordan lykkes?

Vi inviterer til samtale om dilemmaene vi står overfor i tverrfaglig undervisning og forskning.

Bildet kan inneholde: .

Det sies gjerne at potensialet for den mest grensesprengende forskningen ligger i skjæringsflaten mellom ulike fag. Foto: Colourbox

Hvilke dilemmaer står vi ovenfor når vi vil forske eller undervise på en tverrfaglig måte? Hvordan løser vi dilemmaer? Hva er konsekvensene for en forskerkarriere å satse på tverrfaglighet? Hvilke institusjonelle utfordringer møter tverrfaglighet?

Tverrfaglig panel 

Vi har invitert fire UiO-forskere med erfaring fra tverrfaglig forskning og undervisning til en samtale om muligheter og begrensinger knyttet til tverrfaglighet. Sammen vil de belyse spørsmålene fra forskjellige perspektiver og disipliner.

Påmelding

Arrangementet er åpent for alle, men krever påmelding

Påmelding

Bildet kan inneholde: ansikt, hår, hake, hode, øyenbryn.
Samtalen vil ledes av Mariel Aguilar-Støen, Senter for utvikling og miljø (SUM).

Bakgrunn

Tverrfaglighet er nesten en selvfølge i alle akademiske festtaler. I snart 30 år har vi blitt fortalt at globale utfordringer krever tverrfaglige tilnærminger og satsninger som spenner over flere disipliner: Naturvitenskap, teknologifag, samfunnsvitenskap og humaniora. Det sies gjerne at potensialet for den mest grensesprengende forskningen ligger i skjæringsflaten mellom ulike fag. Tverrfaglighet blir sannsynligvis også en sentral del av UiOs nye Strategi 2030.

I praksis byr tverrfaglighet på mange utfordringer, ikke minst når det gjelder å måle kvalitet gjennom kvantifiserbare indikatorer. En viktig forutsetning for at tverrfaglighet skal lykkes er at den bygges på et disiplinbasert fundament. Tverrfaglighet har også sine kritikere. En av de mest markerte kritikerne er professor Stefan Collini, som argumenterer at satsing på tverrfaglighet har bidratt til å endre retningen av universitetene mot en mer markedsbasert logikk og nytteverdi tankegang.


NydalenSUM i Nydalen

Vår nye adresse er Sandakerveien 130.

Se veibeskrivelse.

Vi markerer vår nye tilværelse i Nydalen med en rekke arrangementer utover høsten, følg med!

Publisert 19. juni 2019 12:55 - Sist endret 20. juni 2019 15:42