Aldri nok rapporter? Debatt og boklansering av Rapporten

Noen har kommet på den tanken å lese et knippe rapporter grundigere enn de noen gang har blitt lest! Hva fant de ut?

Rapporter er ikke tekster som roper på oppmerksomhet: De blir ikke anmeldt i tidsskrifter og bokmagasiner, deres forfattere blir ikke «bokbadet» og beundret, og leserne – vel, de gjør gjerne sitt beste for å unngå å faktisk lese. Kort sagt: Rapportene har en status omtrent på linje med kontorrekvisita; de er «sakprosaens syvendedivisjon».

Nå har noen likevel kommet på den tanken å lese et knippe rapporter grundigere enn de noen gang har blitt lest! Resultatet er antologien Rapporten: Sjanger og styringsverktøy, som nå utgis på Pax Forlag.

I forbindelse med bokutgivelsen blir det debatt og lanseringsfest på Sentralen. Hvorfor lages det så mange rapporter? Brukes de til noe? Hvordan skiller man mellom gode og dårlige rapporter? Er rapporter nøytrale dokumenter, eller ligner de mer på retoriske slagmarker? Og er et annet rapportregime mulig?

Panel

• Kristin Halvorsen
    Halvorsen er direktør ved Cicero – senter for klimaforskning. I mange år var hun partileder i SV, og hun har vært både næringsminister og kunnskapsminister.
  • Morten Søberg
    Søberg er samfunnsøkonom og sakprosaforfatter og tidligere statssekretær, som har utgitt bøkene Rapport frå Finansdepartementet (2014), Sverdrups ekko (2010) og Senatet som aldri vart (2009). Han er nå direktør for samfunnskontakt i Sparebank1-Alliansen.
  • Øyvind Eggen
    Eggen er daglig leder i Regnskogfondet, har en PhD i utviklingsstudier og har vært evalueringsdirektør i NORAD. Han har tidligere vært forsker ved NUPI og ILPI, samt seniorrådgiver i Civita.
  • Cathrine Holst
    Holst er professor i sosiologi ved Universitetet i Oslo og forsker ved ARENA – senter for europaforskning. Hun er tidligere redaktør av Nytt Norsk Tidsskrift, og er blant landets fremste eksperter på ekspertise. Hun har nylig ledet et forskningsprosjekt om ekspertvelder, og leder nå et annet om ekspertise i europeiske offentlige utvalg.

Moderator: Kristian Bjørkdahl, redaktør for boka og postdoktor på Senter for Utvikling og Miljø (SUM), UiO.

Om boka

RAPPORTEN: SJANGER OG STYRINGSVERKTØY
Redaktør: Kristian Bjørkdahl

Bidragsytere: Svein Østerud, Hilde Reinertsen, Desmond McNeill, Silje Maria Tellmann, Erlend A. T. Hermansen, Göran Sundqvist, Steven Yearley, Asunción Lera St. Clair, Kjersti Fløttum, Des Gasper, James Painter, Johan L. Tønnesson, Kristian Bjørkdahl, Ole Jacob Madsen, Kristin Asdal, Aud Solbjørg Skulstad, Barbara Czarniawska og Simon Neby.

Rapporten: Sjanger og styringsverktøy utgis med støtte fra Norges Forskningsråd.

Arrangementet har mottatt støtte fra Fritt Ord.

Publisert 25. apr. 2018 10:38 - Sist endret 26. apr. 2018 10:56