Podkast: Nok mat og riktig mat

I et halvt århundre har årets fredsprisvinner jobbet for å bekjempe sult. Hva er egentlig sult og hva er årsakene til at noen land ikke kan brødfø sin egen befolkning?

group photo

To av Norges fremste eksperter på sult, Dan Banik (t.v.) og Lise Albrechtsen (t.h.) samtaler med programleder Catharina Bu (midten) i podkasten Universitetsplassen om hvordan bærekraftsmål nr. 2 om å avskaffe sult kan være mulig innen 2030.

Nesten 700 millioner mennesker opplevde daglig sult i 2019, og nær en av tre av verdens befolkning var feilernærte. Begge tallene ventes å øke.

Vi har snakket med to av Norges fremste eksperter på sult om hva sult egentlig er, og årsakene til at mange land fortsatt har store utfordringer.

Hva er sult?

Dan Banik
Professor Dan Banik, professor på Senter for utvikling og miljø ved UiO

– Det er noen timer siden jeg spiste frokost nå, men det er ikke denne type sult vi snakker om her. Når vi snakker om sult handler det om folk som ikke har nok eller tilstrekkelig mengde med mat, slår Dan Banik fast.

Folk kan oppleve sult fordi de er fattige og derfor ikke har råd til å kjøpe seg mat. Men folk sulter også hvis det har vært problemer i matproduksjonen som gjør at det ikke er nok mat tilgjengelig.

– I tillegg er mengden på matinntak og kvaliteten på det man spiser en årsak til sult, forteller Banik.

Lise Albrechtsen
Lise Albrechtsen, Utenriksdepartementet

Veldig mange sulter i verden i dag, og mye av dette er det vi kaller den skjulte sulten, som ikke er så lett å få øye på. Det handler om at folk mangler viktige næringsstoffer og har dårlig tilgang på sunn mat, supplerer Lise Albrechtsen.

– På samme måte som vi har mange ulike årsaker til sult mellom land og internt i land, så kan det også i en familie være barn som lider av underernæring, og foreldre som er overvektige og lider av overernæring. Denne feilernæringen og skjulte sulten bidrar til at det er vanskelig å vite hvor mange som faktisk sulter i dag. Det vi kan si, er at det går i feil retning og at sultproblemet øker verden over, fortsetter hun.

Årsaker til sult - Når mat og sult blir brukt som våpen

Det kan også være politiske årsaker til at folk sulter, og i økende grad ser vi at konflikt er en årsak til sult.

Mat kan bli brukt som våpen ved at myndigheter aktivt fremmer eller straffer en gruppe mennesker med å bidra til eller aktivt hindre sikker tilgang på mat, forteller Banik.

Verdens matvareprogram leverer mat til mennesker som lever i konflikt og krise, men ved å bidra til matsikkerhet i flere land bidrar de også til å redusere faren for konflikt. Våre eksperter håper at årets fredspris kan bidra i kampen mot sult og matusikkerhet.

I podkasten Universitetsplassen kan du høre mer om hvorfor folk sulter, hvordan koronakrisen forverrer matvarekrisen i verden, og bli bedre kjent med arbeidet til årets fredsprisvinner, Verdens matvareprogram. Programleder er Catharina Bu fra Tankesmien Agenda.

Lytt til podkasten

Du kan høre denne episoden iTunes eller Spotify.

Universitetsplassen i samarbeid med Oslo Peace Days

Episoden er en del av Oslo Peace Days. Oslo Peace Days er etablert  for å sette Oslo på kartet som en internasjonal fredsby, og skape en arena der hele befolkningen kan lære om og diskutere temaer knyttet til fred, demokrati og menneskerettigheter. logo

Av Charlotte Kildal
Publisert 7. des. 2020 15:00 - Sist endret 8. des. 2020 14:08