English version of this page

Minneord: Harold L. Wilhite

Det er med stor sorg vi mottok budskapet om at professor Harold L. Wilhite døde 15. august i år i Berkeley, USA. Han var en fremragende forsker og en kjær kollega.

Harold (Hal) L. Wilhite vokste opp i Texas, USA. Livet tok han imidlertid rundt store deler av jordkloden. Passende nok kom han syklende gjennom Europa da han først kom til Norge i 1984.

Hal hadde ikke en typisk akademisk karriere. Den begynte ved militærakademiet i West Point i New York, der han studerte ingeniørfag. Etter Vietnamkrigen studerte han matematikk ved University of California, før det ble antropologi ved San Francisco State University.

Det er som antropolog Hal er kjent, men hans tverrfaglige orientering har alltid vært fremtredende.  Ved Senter for utvikling og miljø (SUM) ved Universitetet i Oslo har han ledet banebrytende forskning på bærekraftig forbruk og energi.

Hals forskning har hatt stor innflytelse internasjonalt. Hans tallrike publikasjoner basert på feltarbeid i Asia, Latin-Amerika og Norge, er mye lest. Hal insisterte på betydningen av å forstå menneskelig handling i sosiale og økonomiske sammenhenger. Han var særlig kritisk til idéen om et grønt skifte uten redusert forbruk, og mente at et lavutslippssamfunn var umulig i en vekstorientert økonomi. Han var brennende miljøengasjert og levde selv i henhold til sine teser om bærekraftig forbruk.

Hal var en varm og omtenksom person, svært godt likt av sine kolleger. Han var også en fremragende foreleser og veileder. Tapet av Hal er tungt, men det viktige forskningsfeltet han bygget opp lever videre gjennom de yngre forskerne han har rekruttert og samarbeidet med.

Våre varme tanker går til Hals familie, Zehlia, Paul, Alex og Kahena.

På vegne av kolleger og venner ved SUM,

Sidsel Roalkvam, Kristi Anne Stølen, Desmond McNeill, Tanja Winther, Arve Hansen

Minnestund

Bli gjerne med oss når vi samles for å minnes og feire livet til Hal.

Tid: Mandag 16. september, kl. 15:00

Sted: Senter for utvikling og miljø (SUM), Sandakerveien 130, Nydalen i Oslo.

Minnestunden er åpen for alle, men vennligst meld deg på innen 12. september.

Publisert 22. aug. 2019 13:09 - Sist endret 5. sep. 2019 11:20