Fra fattige kår i Mexico til verdensberyktet narkobaron

Få med deg hva som har skjedd under fjorårets kanskje største rettsak i New York, der mexicaneren El Chapo ble funnet skyldig på alle tiltalepunkter.

Bilde: Wikimedia

Narkobaronen fra Mexico, El Chapo, eller "småen" på norsk, fikk i denne uken opplest sin dom i rettsal i Brooklyn, New York.

El Chapo var anklaget for å drive en kriminell organisasjon for internasjonal distribusjon av kokain, marihunana og andre narkotiske stoffer, og for bruk av skytevåpen.

Latin-Amerika-ekspert Benedicte Bull forteller om sirkuset denne rettsaken har satt i gang i USA, og hva slags ny informasjon som er kommet frem.

I El Chapos hjemland, Mexico, har det ikke vært like mye oppmerksomhet rundt saken. En av grunnene er at dette er gammelt nytt for mange mexicanere, som ser på dette mer som et "amerikansk show" som har fakket en skurk, sier Bull til NRK.

Hør podcast om rettsaken

NRKs radioprogram Studio 2 inviterte Benedicte Bull til studio for å diskutere utviklingen i saken:

1. El Chapo for retten (6. november 2018)

Denne uka er New York åsted for en lenge annonsert rettssak med ekstremt strenge sikkerhetstiltak. På tiltalebenken står den fryktede meksikanske narkobaronen El Chapo – «Småen».

2. Vi følger rettsaken mot El Chapo (26. november 2018)

I USA pågår rettssaken mot narkobaronen Joaquín Archivaldo Guzmán Loera, mest kjent som El Chapo. Hva har kommet fram etter tre uker i retten?

3. Rettsaken mot El Chapo (18. januar 2019)

Gangsterkongen El Chapo skal ha betalt 100 millioner dollar i bestikkelser til Mexicos tidligere president Enrique Pena Nieto. Det sa et vitne denne uka i den pågående rettssaken mot den mektige narkobaronen. Hvordan tas denne påstanden mot i Mexico?

4. El Chapo venter på dommen (12. februar 2019)

El Chapo venter nå på juryens kjennelse i New York. Juryen har sittet sammen overraskende lenge, og mange begynner nå å lure på om han blir frikjent.

Publisert 14. feb. 2019 08:38 - Sist endret 14. feb. 2019 08:52