Benedicte Bull tildelt Formidlingsprisen 2018

Vi gratulerer Benedicte med velfortjent utmerkelse.

Benedicte Bull på NRK Urix

Benedicte Bull er ukentlig i norske medier, som for eksempel her hvor hun snakker om Donald Trump, USA og Latin-Amerika på NRK Urix (Foto: Faksimile NRK).

Engasjerende forskningsformidling

Professor Benedicte Bull er en av våre mest aktive formidlere, og vi er veldig stolte av å kunne gratulere henne med Formidlingsprisen 2018. Priskomiteen er imponert over Benedictes engasjerende forskningsformidling og at hun tar i bruk en rekke ulike kanaler.

Med ukentlige medieoppslag er hun en synlig stemme i utvilklings- og bistandsdebatten og i diskusjoner om FNs bærekraftsmål, skriver Priskomiteen i sin begrunnelse.

Komiteen legger vekt på at Benedicte formidler kunnskap basert på egen forskning, spesielt om Latin-Amerika. I flere nylig aktuelle saker har hun spilt en sentral rolle i dekningen; fredsprosessen i Colombia, Trumps mur og politikk mot Mexico, politisk krise i Brasil og Venezuela, narkotikakrig i Mexico, og Netflix' Narcos i Colombia er bare noen eksempler.

Benedicte har som leder for Norsk nettverk for Latin-Amerika-forskning (NorLARNet) bidratt til å bedre synliggjøre norsk forskning om Latin-Amerika i media, blant organisasjoner og for myndigheter. Hennes innsats har vært et vesentlig bidrag til økt kunnskap om Latin-Amerika i Norge.

En allsidig og tverrfaglig formidler

Benedicte har en tverrfaglig tilnærming til formidling. I tillegg til å ha opparbeidet et meget solid forskningsfelt på Latin-Amerika, evner hun å knytte forskningen opp mot aktuelle saker i nyhetsbildet. Vi er utrolig glade for at hun endelig får denne utmerkelsen. Det er velfortjent, sier senterleder på SUM, Sidsel Roalkvam.

Komiteen roser også Benedicte for at hun når ut til et bredt publikum gjennom ulike kanaler. I tillegg til medieopptredner, skriver hun selv hyppig kronikker, både sammen med kollegaer og i egne faste spalter i Dagsavisen og Bistandsaktuelt. Hun er også flink i sin bruk av sosiale medier, og bruker for eksempel Twitter aktivt til debatt og forskningsformidling. I mange tilfeller brukes Bulls kronikker og blogger som inngang i medienes reportasjer der hun intervjues om saken.

Benedicte Bull viser en imponerende evne til allsidig bruk av kommunikasjonskanaler og uttrykksformer. Hun behersker og benytter et bredt spekter av formater og kanaler, skriver komiteen.

Priser til fremragende UiO-ansatte

Universitetsstyret deler hvert år ut fire priser; Forskningsprisen, Utdanningsprisen, Formidlingsprisen og Innovasjonsprisen. Prisene er hver på 250.000 kr, og deles ut på UiOs årsfest. Se hvem som ble tildelt de tre andre prisene for 2018.

Av Charlotte Kildal
Publisert 20. juni 2018 10:01 - Sist endret 20. juni 2018 15:11