La Bullatina - Benedicte Bulls blogg om Latin-Amerika

Jeg synes begrepet influenser snarest burde forvises til historiens skraphaug, og at verden hadde blitt et bedre sted om flere hadde vært mer opptatt av å skape kunnskap og endring enn å skape seg selv. Jeg liker folk som har et engasjement for verden utenfor seg selv. I denne bloggen håper jeg ikke bare å formidle mitt eget engasjement, men også gi én av mange veier til kunnskap for andre engasjerte mennesker, og kanskje til og med skape engasjement. 

Image may contain: hair, face, facial expression, blond, head.

Det har vært litt vanskelig å finne rette tidspunktet å lansere denne bloggen på tross av, eller kanskje på grunn av, at det skjer vanvittig mye hele tiden i det den kommer til å handle om: Latinamerikansk politikk, økonomi og samfunnsutvikling generelt. Jeg lover overhodet ikke at den som følger med her skal få det totale bildet av hva som skjer i regionen, men jeg kommer til å skrive om noen viktige saker, og litt om hva jeg driver på med som har med det å gjøre. Og det er ganske mye, selv om jeg de delene av året jeg ikke er i Latin-Amerika (som tross alt er de fleste), lever et A4 liv som underviser og veileder for studenter på statsvitenskap, utviklingsstudier og Senter for utvikling og miljø (SUM), fotballmor og bydelsentusiast på Grefsen i Oslo. Da får jeg Latin-Amerika inn gjennom fag- og skjønnlitteratur, medier, Twitter, Facebook, mail, en og annen Skype-samtale, og en endeløs skur av WhatsApps fra venner og kolleger i Latin-Amerika (å joda, jeg bruker det masse, selv om jeg har vært kritisk til det mediet). Jeg er også så heldig å få møte mange latinamerikanere på reise i Norge for å besøke samarbeidsorganisasjoner, universiteter eller myndigheter.

Målet med bloggen er å sette nyhetene fra Latin-Amerika i kontekst. Av og til er det nesten verre å bare lese enkeltnyheter enn å ikke få vite noen ting om hva som skjer i en region langt borte. Enkeltnyhetene kan være ekstremt villedende. Det samme kan fortolkninger som bare kommer gjennom én type aktører, om det er «mainstream»-media, en venn, en enkelt roman eller en enkelt organisasjon. Det samme kan selvsagt denne bloggen. Jeg kan ikke love å være nøytral. Bloggens navn er en kombinasjon av Bull, "bulla" som er spansk for  bråk eller rabalder, og "latina" - og det forplikter. Men jeg skal love å grave så dypt i kilder som mulig, og aldri bevisst fordreie kunnskap for å formidle et argument eller virkeligheten sett bare fra én vinkel. Jeg mener at en av samfunnsvitenskapenes viktigste oppgaver er å hjelpe folk til å se samfunnet fra flere synsvinkler enn sin egen.

Jeg kommer ikke unna min bakgrunn i norsk akademia, eller oppvekst i en drabantby i 1970-tallets Norge med sosialdemokratiet som overordnet religion. Men jeg håper at mange års erfaring med kunnskapsutveksling med ulike folk i mange land, fra akademikere og studenter, til næringslivsledere, aktivister, politikere og vanlige folk i alle avskygninger, har gjort meg i stand til å sette tingene litt i perspektiv. Det andre jeg kan love er at det ikke blir verken snikreklame for sminke eller vesker, eller sirlig komponerte bilder av meg selv i ulike positurer. Jeg synes begrepet influenser snarest burde forvises til historiens skraphaug, og at verden hadde blitt et bedre sted om flere hadde vært mer opptatt av å skape kunnskap og endring enn å skape seg selv. Jeg liker folk som har et engasjement for verden utenfor seg selv. I denne bloggen håper jeg ikke bare å formidle mitt eget engasjement, men også gi én av mange veier til kunnskap for andre engasjerte mennesker, og kanskje til og med skape engasjement. Herved er La Bullatina bloggen åpnet.

By Benedicte Bull
Published Sep. 20, 2019 9:40 AM - Last modified Sep. 20, 2019 10:19 AM
About-image

La Bullatina

Professor Benedicte Bull's blog on Latin American politics, development and the environment, and global developments of relevance for it.