Kommentarer på Reiserefleksjoner - om kjøttforbruk i USA og Norge 2015-07-16T13:58:28+02:00https://www.sum.uio.no/forskning/blogg/matlaere/siri-karlsen-bellika/reiserefleksjoner-om-kjottforbruk-i-usa-og-norge.html?vrtx=comments-feedanonym@webid.uio.no om «Reiserefleksjoner - om kjøttforbruk i USA og Norge»https://www.sum.uio.no/forskning/blogg/matlaere/siri-karlsen-bellika/reiserefleksjoner-om-kjottforbruk-i-usa-og-norge.html#comment-1174anonym@webid.uio.no2013-09-30T00:27:00+02:002013-09-30T00:27:00+02:00<p>Kjøtt og kjønn</p> <p>Det har sikkert blitt skrevet endel om dette, både i antropologien og i kulturhistorisk forskning og kjønnsforskning. Setter man denne dualismen på spissen, så er det slik, også i Norge, at menn skal spise BIFF og kvinner skal spise salat, helst liten og vegetarisk. Til nøds kylling.<br>Menn skal ha store, blodige biffer, og helst grille de selv på en større gassgrill enn naboen. Forresten, gass er for metroseksuelle og homser. Kullgrill er mest macho. Dette forsterkes kontinuerlig i reklame og media, og verst er det i grillsesongen. REMA1000 har Sven Nordin som velter seg i flammer, røyk og spareribs i matmachoens navle, USAs Midwest, og på Pampasen i Argentina. I en Burger King reklame kaster utsultede mannfolk seg over svære burgere, flyktende fra sine salatspisende "chick-food" kjærester. Big Horn Steak House spiller på de samme machstrengene i sine radioreklamer, hvor en amerikansk cowboystemme forteller om de største og saftigste kjøttstykkene. Real food for real men. Svin og kylling er dårlige erstatninger.<br>Damer skal spise små, sunne og fargerike salater. Helst økologiske og uten kjøtt i det hele tatt. I tillegg kommer de i skvis pga lavkarbomafiaen som sier at karbohydrater er verre enn fanden selv for mage, rumpe og lår. Hva blir igjen..chia frø? tofu? Dette henger naturligvis sammen med idealer om kropp og utseende.<br>Kjøttbransjen i Norge står sterkt, og er tidvis aggressive i sin markedsføring av produkter. Nordmenn, inkludert meg selv, er glad i kjøtt, og mange kan overhodet ikke tenke seg en middag uten. Det vil uten tvil bli vanskelig å snu dette. Holdningsskapende arbeid nytter ikke. Klimaskatt på kjøtt vil fungere dårlig og vil bare slå tilbake på regjeringa som måtte innføre den. Kanskje vi ender opp med kjøtt under disken, i egne grå skap, som tobakken. 18 års grense. Tollerne langs svenskegrensa vil få mye å gjøre, folk valfarter allerede til maxiMat og EuroCash etter billigere og mer kjøtt.<br>Rasjoneringskort og importforbud? Pølser og koteletter forsvinner ikke fra norske middagbord med det første.<br>Jeg tar poenget. Et realistisk mål kan kanskje være å redusere kjøttforbruket med 5-10% på sikt. Heldigvis er norsk mattradisjon preget av minimalisme og nøkternhet, og priser på kjøtt som ikke innbyr til å legge 3-4 pakker med kalkun til 35 kroner mellom brødskivene i matpakka. Det hjelper. Men hvor mange praktiserer egentlig kjøttfri mandag?<br>Fisk er kanskje løsningen? Vi er i besittelse av enorme mengder. Fisk smaker fantastisk godt og det er utallige variasjonsmuligheter. Det inneholder proteiner og sunne fettsyrer. Lett og raskt å lage. Fisk kan lages både macho og femi, og med litt innsats appellerer det til barn. Fisk kan inneholde noen miljøgifter, men normalt ikke i nevneverdige mengder. Om vi kunne erstattet 10% av kjøttforbruket vårt med fisk, hadde det vel hjulpet på?</p> <p>Skrevet av: Anonym</p>