Fikk kvinnen i Kina sammenrullet papir da hun kjøpte ris?

Siden den store melkeskandalen i 2008, der minst 300.000 barn ble syke og seks spebarn døde, har historiene om utrygg mat fortsatt å komme i Kina. Noe av det siste mediene melder, er at en kvinne i Sør-Kina kjøpte ris, men kom hjem med sammenrullet papir.

Kaffe med navn "Blue demon" og melkepulver, fra Guilin, Kina. Foto: Linn A. Christiansen.

Jeg var sist i Kina i januar 2014 i forbindelse med masteroppgaven min. Jeg hadde reist til Guangdong, samme provins der kvinnen med papir-riskornene bor, og etter en lang dag bestemte jeg meg for å kjøpe med en flaske rødvin til hotellrommet mitt. Jeg fant en liten kiosk og kjøpte en flaske av det største kinesiske vinmerket, men da jeg åpnet flasken på hotellrommet en halv time senere, stinket plutselig hele rommet av neglelakkfjerner.

Jeg er ikke alene om å ha kjøpt utrygg alkohol i Kina; selskapet som produserer Jack Daniels, Brown-Forman, estimerer at så mye som 30% av all alkohol som selges i Kina er produsert ulovlig. På grunn av de lyssky omstendighetene rundt virksomheten, er det imidlertid ikke lett å si med sikkerhet nøyaktig hvor mye piratalkohol som produseres og selges, men det er enighet om at en stor del av den ulovlige alkoholen inneholder stoffer som ikke er beregnet på menneskelig konsum.

Matolje fra kloakken og kjøtt fra formann Maos tid

Blant noen av de mest kjente matskandalene de seneste årene kan nevnes gjenbruk av matolje, matolje gravd ut fra kloakken (såkalt "gutter oil", eller avfallsolje), 40 år-gammelt frossent kjøtt og falske egg som skal ha blitt produsert av industrielle kjemikalier.

Mathieu Labasse ved AsiaInspection fortalte til CNN at inspeksjoner utført ved kinesiske matvarefabrikker avdekket at nesten halvparten av alle fabrikkene som ble sjekket ikke oppnådde kravene om sikkerhet og god hygiene. I noen av disse tilfellene gjaldt manglene at produktene ikke var skikkelig merket, mens i andre tilfeller fulgte ikke de ansatte reglene om god hygiene, eller maten inneholdt farlige mengder tungmetaller, sprøytemidler eller bakterier.

Rykter rundt matbordet

Mistillit og rykter preger i dag manges forhold til mat i Kina. I en spørreundersøkelse fra 2014 uttalte 80% av alle de spurte at de var misfornøyd med matsikkerheten i landet.

Undersøkelser utført de siste årene har også vist at folk flest i Kina ville være villige til å betale mer for trygg mat, og i byer som Shanghai og Beijing har dyrere butikker med økologisk mat blitt mer populære de seneste årene.

Forsøk på kontroll

The China National Center for Food Safety Risk Assessment (CFSA) ble formet i 2011, og skal være en landsdekkende tilsynsmyndighet som holder kontroll med alle stadier av matproduksjon og salg, fra bondens åker og til middagsbordet.

Litt av problemet med et landsdekkende mattilsyn i Kina er størrelsen på landet, antallet regioner, og den store forskjellen på økonomien i de ulike regionene. For at et stort, statlig tilsyn skal fungere må det også ha flere lokale grener som dekker de mindre regionene, men selv om det finnes flere regionale tilsyn i Kina, er disse spredt, og hører ikke hjemme under CFSA. Det er hovedsakelig i de største byene at matskandalene blir avdekket, mens mer fattige, rurale områder til en stor grad blir oversett.

I april ble det lagt til et tillegg i den kinesiske loven for matsikkerhet, som vil bli implementert 1. oktober i år. Endringene innebærer blant annet krav til registrering for dem som produserer morsmelkerstatning, tettere oversikt over internettmarkedet, samt strengere straffer for lovbrudd. Men denne loven vil først og fremst nå de store matvareprodusentene. Hvem skal kontrollere alle de lokale produsentene og restaurantene som er så små at de knapt har et navn?

Kinesiske matskandaler er ”in”

Etter rulletrappulykken i Kina i juli i år der en kvinne mistet livet, ønsker mange å lese om alle ulykker som skjer i eller rundt rulletrapper, og selv mindre ulykker som kan skyldes menneskelig forsømmelse, blir trykket som bevis på at kinesiske rulletrapper er utrygge.

På samme måte har det også nærmest gått inflasjon i å skrive om matskandaler i Kina. Så snart noen merker en uvant lukt eller bismak i maten, blir det nå oppslag i de kinesiske nettavisene, og historiene sprer seg ofte også raskt til vestlige medier. Folk over hele verden er opptatt av helse, og det er få ting som selger så godt som det historier om luguber mat gjør. Det er absolutt en god idé å sette fokus på usunn og utrygg mat, men antakelig kommer det ikke forbrukerne til gode at den største formen for tilsyn er sensasjonspregede historier.

Fikk kvinnen fra Guangdong sammenrullet papir da hun kjøpte ris?

Vinflasken som jeg helte ut i januar 2014, kjøpte jeg i en liten kiosk i en sidegate i Guangzhou i Sør-Kina. Det er mulig at ikke engang de som drev kiosken visste hva han solgte til meg, fordi flasken så i utgangspunktet legitim ut, og det var først da jeg åpnet den at jeg merket at noe ikke stemte.

Når det gjelder historien om kvinnen som kjøpte ris men fikk sammenrullet papir, er det derimot mye som tyder på at flere involvert i skandalen – antakelig også kvinnen selv. For det første hevder hun at hun ikke visste riskornene var papir før hun tygde på et korn. Løste da ikke papiret seg opp i det samme hun kokte den falske risen? Og hvis vi ser historien fra selgerens synspunkt: hvor lønnsomt vil det være å rulle sammen hundrevis av papirbiter, sammenlignet med rett og slett å selge papiret som papir?

Problemet med historien er imidlertid ikke om den er sann eller ikke, men at svært mange vil tro at den er sann uten at det nødvendigvis fører til positive endringer i matsikkerheten. Så lenge man kan tjene stort på forfalsket mat og drikke, og så lenge man kan få mye oppmerksomhet for å publisere historier om falsk mat, vil begge fenomenene fortsette å eksistere side om side. Dersom ikke den statlige kontrollen også kan spres til lokale regioner, vil misnøyen og mistilliten fortsette å eksistere, og vi vil snart lese om en ny matskandale som kanskje er sann, kanskje bare er sammenrullet papir.

Kilder:

Denne teksten stod på trykk i Klassekampen 5. oktober, da under tittelen "Ris, papir og matskandaler".

 

Emneord: Kina, matsikkerhet, mattrygghet, matskandaler, Mat Av Linn A. Christiansen
Publisert 23. okt. 2015 10:07 - Sist endret 28. juli 2020 10:29
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

illustrasjon

Matlære

En blogg om mat, miljø, etikk og politikk. Her legger vi ut våre egne og andres tanker og tekster om hvordan mat lages, distribueres, selges og konsumeres.

Også prøver vi å forstå hvorfor det er så vanskelig å spise riktig i dagens samfunn.