English version of this page

Matlære - Side 2

Publisert 4. mai 2015 08:57

Hva tenker du på når jeg sier Tonga?

Publisert 15. jan. 2015 20:13

I arbeidet med masteroppgaven min de siste månedene har jeg lest om, intervjua folk, fundert og forska på hvorfor informasjons- og holdningskampanjer om matkasting ser ut til å ha større vansker med å nå ut til oss unge forbrukere enn de eldre - og at vi derfor fortsetter å kaste så store mengder mat som vi gjør.

Publisert 22. des. 2014 11:33

Matlære readers - have you all seen and read the latest issue of Tvergastein?

Publisert 25. nov. 2014 11:29

I november i fjor havnet det norske Forsvaret plutselig i medias rampelys ved å utfordre en del av soldatenes middagstallerken: Kjøttet. Journalist i Aftenposten, Yngve Ekern, avdekket at Forsvaret skulle innføre kjøttfire mandager i sine spisemesser, inspirert av den internasjonale kampanjen Meat Free Monday.

Publisert 12. nov. 2014 07:31

Det skrives kritisk og gravende om temaet mat overalt for tiden. Om de skjulte sidene ved matindustrien, om matens farlige innholdsstoffer, om matlagning, om mat og miljø, og ikke minst om dyrking av mat, i Norge og på et globalt plan. Og bra er det.

Publisert 23. sep. 2014 06:49

While on fieldwork this summer, I was invited to attend a “foodshed mapping” on the White Earth Indian Reservation in Northwestern Minnesota. My research addresses Indigenous communities in the United States, and their work to regain control over their own food, economic structure, and health.

Publisert 23. juni 2014 16:31

Den moderne matindustrien har som kjent mange og ødeleggende virkninger på miljøet. Industriell produksjon og transport av mat verden rundt slipper ut klimagasser og bidrar dermed til global oppvarming, i tillegg til å uttømme ressurser og skade lokale økosystemer.

Publisert 27. mai 2014 09:44

It is common knowledge in the US that the small family farm is dying. This is both due to a movement towards large-scale corporate agriculture and the fact that farmers are, simply put, getting old.

Publisert 30. apr. 2014 09:34

Maten vi spiser synligjør de store politiske og økonomiske kontrastene i verden. Mens Vestens diett-tyranni hersker og vi nordmenn blir bombardert med tabloide overskrifter om vårt usunne kosthold, så er dagliglivet til mine informanter i Sør preget av knappe matressurser.

Publisert 24. apr. 2014 09:29

Vi har nettopp lagt påska bak oss, fullstappa av påskefrokoster, appelsiner, kvikk lunsj og alt som oser god påskestemning. Det skal bugne på alle fat og vi spiser til vi sprekker.

Publisert 23. apr. 2014 11:30

On the 31. March, the Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) released the second of three working group reports entitled, “Impacts, Adaptation, and Vulnerability.”

Publisert 9. apr. 2014 14:23

Å dyrke mat selv er unektelig trendy. Uansett hva man mener om det, og om man liker det eller ikke.

Publisert 4. apr. 2014 14:07

Hungry Planet: What the World Eats is a collection of photographs that provides a window into one of the most intimate things that we do: eat.

Publisert 28. mars 2014 09:51

In a couple of weeks the Indian electorate will participate in what is sure to be the biggest exercise in universal franchise in world history,

Publisert 27. mars 2014 09:47

I Vietnam et ein hurtigmat sakte og saktemat raskt.

Publisert 6. feb. 2014 08:20

Helt klart ja, mener Steven Poole i boken You Aren’t What You Eat: Fed Up with Gastroculture, først utgitt i 2012.

Publisert 28. jan. 2014 19:46

(Denne teksten er også publisert som kronikk i Aftenposten, 04.desember)

Publisert 11. jan. 2014 11:59

Denne bloggen handler jo om hvor vanskelig det kan være å spise riktig. Det viser seg at det ikke nødvendigvis er lettere om man er ordfører.

Publisert 19. nov. 2013 09:36

SUMs forskningsleder Desmond McNeill kom  nylig hjem fra Indonesia med nye eksotiske fortellinger for en nordboer som ikke er like bereist som ham. Vi snakket om hvordan det gikk med matforskningen på SUM og nye trender innen spising og drikking da han spurte om jeg hadde hørt om Civet-coffee?

Publisert 11. nov. 2013 07:53
Publisert 7. okt. 2013 17:33

Selvdyrking er selvdyrking.

Publisert 1. okt. 2013 19:39

Denne kan man kanskje se i forbindelse med forrige post. Riktignok er det bra med interesse for hvor maten kommer fra, og hvordan den er produsert, og så videre, men altså … alt med måte.

Publisert 1. okt. 2013 10:56

En dag i mai satt jeg i frokostsalen på et hotell i Lillehammer. Der hørte jeg to eldre damer fremføre denne knekkebrødklagesangen (her gjengitt etter hukommelsen):

Publisert 6. sep. 2013 10:15

 

Publisert 18. juni 2013 18:49

Når du ser bildet til høyre blir du kanskje ikke så sulten. Ikke så veldig fristet til å kjøpe deg en pose friterte larver eller gresshoppere som snacks eller til lunsj. I land som Thailand og Vietnam, derimot, er dette en buffet av appetittvekkende godsaker.