English version of this page

Spennende nytt fra global helse-panelet

Panelet for forskning på global helse og styresett har ny leder og nye styremedlemmer. Til høsten arrangerer de konferanse om helse, ulikhet og universell helsetilgang.

Professor Sakiko Fukuda-Parr. Bilde: Lise Bjerke

Vi er stolte av å kunne presentere den nye lederen for The Independent Panel on Global Governance for Health i perioden 2018 til 2020 – professor Sakiko Fukuda-Parr. Hun tar over etter emeritus Desmond McNeill, som vi ønsker alt godt når han nå velfortjent pensjonerer seg.

Sakiko Fukada-Parr er utviklingsøkonom og professor i internasjonale studier ved The New School i New York. I 2014 var hun medlem av The Lancet-University of Oslo Commission on Global Governance for Health, og fra 1995 til 2004 var hun hovedforfatter og direktør for UNDP Human Development Reports.

Jeg er veldig glad for at jeg nå skal jobbe tettere med mine kollegaer ved Senter for utvikling og miljø og medlemmene av panelet. Det er en ære å få lov til å lede arbeidet med å følge opp The Lancet-UiO Commission fra 2014, og fremme likhet innenfor global helse ved å sette fokus på de politiske hindringene, sier Fukuda-Parr.

Professor Fukuda-Parr får selskap av Førsteamanuensis Katerini Storeng, som blir panelets nye nestleder. Storeng er også leder for forskningsgruppen Power and Politics of Global Health ved Senter for utvikling og miljø, UiO, som vil være tilknyttet panelets arbeid

Fornyet styre

Panelet får støtte fra et rådgivende styre, som er satt sammen av 15 eksperter fra hele verden. Vi er glade for at Inger Scheel har sagt ja til å lede dette styret fra 2018 til 2020.

Inger Scheel ledet sekretariatet til The Lancet-UiO Commission, og jobber for tiden som seniorforsker ved avdeling for global helse på Folkehelseinstituttet og som førsteamanuensis ved Universitetet i Tromsø.

Dr Inger Scheel

Om vi skal nå bærekraftsmålene og oppnå rettferdighet i global helse er det avgjørende at vi kartlegger og forstår den sentrale rollen som strukturelle, politiske, økonomiske og sosiale faktorer utgjør. Det er en ære å få bidra til panelets arbeid, sier Scheel.

Se listen over medlemmer av det rådgivende styret her

Hold av datoene for årets konferanse

Panelet planlegger tre årlige konferanser, med mål om å påvirke politikkutforming innenfor global helse. Konferansene vil basere seg på anbefalingene fra The Lancet-UiO Commission, og bruke disse til å sette fokus på aktuelle politiske problemstillinger. Hver konferanse vil bli fulgt opp av en publikasjon satt sammen av utvalgte artikler fra konferansen.

Årets konferanse går av stabelen 1. til 2. november i Oslo, og vil utforske hvordan politiske faktorer påvirker ulikhet innenfor helse og universell helsetilgang.

Husk å holde av datoene, og følg med for mer informasjon om konferansen.

Les mer om panelets arbeid

Panelet har siden 2014 publisert flere artikler om nøkkeltemaer innenfor global helse og styresett, blant annet:

Målet med disse artiklene er å bruke og videreutvikle The Lancet-UiO Commissions banebrytende analytiske rammeverk. Gjennom forskning og formidling, har panelet ambisjoner om å sette fokus på de politiske hindringene som står i veien for å oppnå likhet innenfor helse.

Les rapporten fra The Lancet-UiO Commission (2014)

Publisert 24. mai 2018 16:34 - Sist endret 28. mai 2018 12:54